Otvaranje zakazano za 13. avgust

Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji po 45. put će biti otvoren 13. avgusta filmom Nečista krv - Greh predaka prema scenariju Vojislava Nanovića, u režiji Mulutina Petrovića, saopštila je danas direkcija te manifestacije u susretu sa medijima u Kombank dvorani u Beogradu, prenosi Politika.rs.

U Glavnom takmičarskom programu do 17. avgusta biće prikazano devet novih domaćih filmova, a prve večeri će biti prikazan i najnoviji projekat Južni vetar 2: Ubrzanje prema scenariju tandema Miloš Avramović - Petar Mihajlović, koji stoje i iza prvog dela tog uspešnog filma i istoimene TV serije iz 10 epizoda. Takođe, na programu su i ostali poznati filmovi - Jedini izlaz scenariste Marka Popovića, u režiji Darka Nikolića, Oaza prema scenariju i režiji Ivana Ikića, Lihvar scenariste Strahinje Madžarevića, u režiji Nemanje Ćeranića, Živ čovek Milene Marković (scenaristkinja) i Olega Novkovića (reditelj), Prolećna pesma rediteljke Natalije Avramović, koja potpisuje scenario sa Ljubinkom Stojanović.

Filmovi epohe kao što su Nečista krv ili Ime naroda su specifični iz razloga što imaju više scenarista, odnosno dramaturških obrada. Tako je film prema delima Bore Stankovića rađen prema starom scenariju reditelja Vojislava Nanovića (1922-1983), kojeg je posle nekoliko decenija pronašao reditelj Milutin Petrović, a taj scenario Nečiste krvi je adaptirala poznata dramaturškinja Milena Marković, koja se takmiči sa filmom Živ čovek.

Biografska istorijska drama o Svetozaru Miletiću Ime naroda rađena je prema pozorišnoj drami Svetozar Milovana Vizezovića, koji je i napisao veoma obiman scenario za film, koji su onda obradili reditelj filma Darko Bajić i Kosta Peševski. Oba ostvarenja su realizovana i kao serije, i dok je Ime naroda već prikazan kao mini serijal iz pet epizoda, Nečista krv iz 10 nastavaka će tek imati TV premijeru nakon bioskopske distribucije.

Autor: politika.rs

#Festival

#bora stankovic

#necista krv

#vrnjacka banja