Jaba daba du kultna fraza iz čuvenog crtanog filma

Ljudi koji su odrastali 70. i 80. godina prošlog veka, ali i nešto mlađe generacije, se sigurno sećaju mnogih epizoda i dogodovština Freda i Barnija i čuvenog "Jaba daba du".

IZVOR: YT / Andre Aleksandruk

Iako se danas ne prikazuje toliko često na našim televizijama, crtana serija Porodica Kremenko (The Flintsones) je svojom pojavom izazvala veliku pažnju.

Porodica Kremenko poznata i kao Kremenkovi ali i Kamenkovi, je američka animirana televizijska serija u proizvodnji Hana i Barbera produkcije. Kremenkovi su prva animirana serija namenjena odraslima koja se emitovala u udarnjim večernjim terminima. Nedavno je obilježeno 60 godina od premijere serije.

Kremenkovi su u tadašnjoj SFR Jugoslaviji premijerno emitovani na TV Zagreb, počev od 1968, sinhronizovani na hrvatski jezik. U pitanju je prvi crtani film sinhronizovan na hrvatski i ujedno prvi crtani sinhronizovan u bivšoj Jugoslaviji. Serija je sinhronizovana na srpski jezik premijerno emitovana na televiziji Novi Sad.

Radnja je smeštena u fiktivni grad Kamengrad u eri kamenog doba. Kao takva je predstavljala alegoriju na američko društvo iz sredine i treće četrvtine 20. veka. Jedan od izvora humora u seriji bio je način na koji su životinje korištene za tehnologiju. Na primer, kada se likovi fotografišu s polaroid kamerom, unutrašnjost kamere pokazuje pticu kako urezuje sliku na kamenu ploču uz pomoć svog kljuna. 

IZVOR: YT / Bob Nelson

Odmah nakon emitovanja pilot epizode mnogi predstavnici televizijskih mreža bili su oduševljeni i to se ponovilo i sa gledaocima raznih godina.

To je donelo i mnoga sponzorstva, među kojima su čuvene farmaceutske kompanije sa svojim brendiranim vitaminima, kao i reklame za Winston cigarete, koje su kasnije zabranjene.

IZVOR: YT / 4737carlin

Kremenkovi su jako zanimljiva porodica tako da donose mnogo smeha, ali iza svega toga stajale su razne ozbiljne, pa čak i mračne teme. To je prva serija koja je prikazala bračni par kako deli krevet, što u to vreme nije bilo uobičajeno.

Autor: redportal.rs

#Crtani flim

#Flintstones

#Kamenkovi

#Kremenkovi

#crtani

#serija