Velika svetska trka šŸ”„

Proizvodnja vakcine protiv koronavirusa je najveće političko pitanje na globalnom nivou danas. Koronavirus je dosad, prema zvaničnim podacima, u svetu ubio skoro 1.350.000 ljudi. Primera radi, virus gripa u toku jedne godine, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, odnese između 300.000 i 600.000 života. To je pokrenulo 3 glavne svetske sile (SAD, Rusija i Kina), kao i Veliku Britaniju i Nemačku da uđu u trku za proizvodnju leka protiv najvećeg svetskog problema.

Sigurnost vakcina je neÅ”to Å”to najviÅ”e plaÅ”i običnog čoveka. Ima velikog broja teorija zavere koje su, iako netačne, savrÅ”eno upakovane. Međutim, postoji i određeni broj činjenica koje mogu da unesu nesigurnost. Kinezi, na primer, već 17 godina ne mogu da nađu vakcinu protiv SARS-a, a koronavirus, odnosno COVID-19, spada u istu familiju virusa. Čak su i simptomi poput visoke temperature, kaÅ”lja i upale pluća gotovo identični.

Dokle se stiglo sa vakcinom za koronavirus?

Definitivno se vakcina brže razvija nego Å”to je očekivano. Pogotovo u Sjedinjenim Državama, gde su Fajzer i Moderna objavili u nekoliko dana da imaju vakcine sa 90, odnosno 94 procenata efikasnosti. Ovo sve otvara pitanje uloge doktora Faučija koji je prvo izjavio da vakcina za koronavirus može da se očekuje tek u aprilu 2021, a danas je ta mogućnost otvorena već za decembar mesec.

Sputnik 5, ruska vakcina, nalazi se u trećem stepenu razvoja. Samo nekoliko dana nakon potvrde Fajzera o 90% efikasnosti, Gamaleja, nacionalni centar za epidemiologiju i mikrobiologiju u Moskvi, objavio je da ruska vakcina ima 92% efikasnosti. U okviru ovog projekta, učestvovalo je čak 16.000 volontera. Da, pogađate, američka Moderna je izaÅ”la sa 94% nakon ovog saopÅ”tenja.

Za kinesku vakcinu se ne zna nivo sigurnosti, a objektivno se ne poznaju ni podaci o stanju borbe protiv koronavirusa, za Å”ta najveće zasluge ima oblik političkog sistema i upravljanja u Kini. Jedino Å”to je trenutno poznato jeste da su 2 najveće kineske kompanije za proizvodnju vakcina izbacile svoje proizvode, kao i da se nekoliko stotina hiljada ljudi zaposlenih u javnom sektoru vakcinisalo.

Britanska Oksford vakcina se razvija joÅ” uvek, ali ne daje značajne rezultate. PokuÅ”ali su da je testiraju, međutim jedan volonter koji je primio ovu vakcinu, umro je krajem oktobra. Za takve katastrofalne posledice američkih, kineskih i ruskih vakcina joÅ” uvek ne znamo.

Na kraju, lek za koronavirus je neophodan. Tvrditi da koronavirus ne postoji krajnje je neodgovorno, zato Å”to smo svi videli Å”ta se deÅ”ava sa ljudima koji su zaraženi virusom. Međutim, ostaje i velika nada da vakcina neće na kraju biti proizvod političkih igrarija i takmičenja.

Autor: redportal.rs

#Vakcina

#covid

#covid 19

#korona

#koronavirus