Lekar iz Londona tvrdi da sa kafom pijemo i mlevene insekte

Lekar iz Ujedinjenog Kraljevstva potresao je TikTok tvrdnjama da neke vrste mlevene kafe sadrže određen procenat zgnječenih bubašvaba.

Doktor Karan Rajan je hirurg Nacionalne zdravstvene službe u Londonu i na društvenoj mreži TikTok je poznat po tome što je objavljivao video zapise o čudesnim medicinskim činjenicama i borio se protiv dezinformacija o nauci, prenosi The Guardian. Nedavno je Rajan naveo ljude na razmišljanje ističući čudnu povezanost između kafe i bubašvaba, u kratkom klipu koji je pregledan više od 1,6 miliona puta.

IZVOR: YT / Info - Viral - Fun

- Samo da znate da ako pijete kafu, jedete i bubašvabe - započeo je Rajan.

On je objasnio da govori o prethodno samlevenoj kafi, dakle o gotovim pakovanjima mlevene kafe, kakva se najčešće i konzumira širom sveta.

- Prethodno mlevena kafa, kao što je dobijate u većini prodavnica, sadrži mlevene bubašvabe. Određeni procenat zrna kafe zarazi se bubašvabama i drugim insektima - šokirao je doktor Rajan svoje pratioce. 😳

U nastavku je dr Karan Rajan opisao podrobnije ceo proces dobijanja mlevene kafe i na šta tačno misli.

- Obično se ne mogu potpuno preraditi, tako da se samo ispeku i samelju sa zrnima kafe - nastavio je on i dodao:

- Većina nadležnih organa za hranu dozvoljava određeni procenat delova buba u našoj hrani... Ako ste alergični na bubašvabe, klonio bih se mlevene kafe - našalio se. 🤣

Uprkos 150.000 sviđanja, mnogi TikTokeri složili su se da je ne baš zabavna činjenica smanjila njihovu želju za tom sledećom šoljom kafe.

Nejasno je na koje statistike se dr Rajan posebno pozivao, ali čini se da trenutne smernice FDA potvrđuju njegove komentare o insektima i zrnu zelene kafe. Prema priručniku ove organizacije o nivoima oštećenja hrane, zrna zelene kafe smatraju se oštećenima samo ukoliko insekti i prljavština od insekata zauzima 10 ili više posto ploda. Sve manje od toga nije razlog za uzbunu, kaže američka savezna agencija.

Prema propisima u Srbiji, sirovo zrno kafe ne sme biti zaraženo živim insektima, niti njihovim larvama niti u jednoj fazi proizvodnje. Takođe, zrno kafe ne sme sadržati više od 10 procenata oštećenih zrna, što se može odnositi i na oštećenja od strane insekata. SIrova kafa prema našim propisima ne bi trebalo da sadrži ni više od 2 procenta stranih materija.

To praktično znači da u mlevenoj kafi kod nas ne bi trebalo, niti smelo, da se nađu samleveni delovi živih insekata. Međutim, uvek je moguće da se po neki ostatak mrtvog insekta nađe u kafi koja se melje. Ipak, čini se da kod nas, za razliku od nekih drugih delova sveta, korišćenje zrna kafe napadnutih određenim insektima nije uobičajena praksa.

Autor: redportal.rs

#Bubašvabe

#Insekti

#Tik Tok

#TikTok

#kafa

#mlevena kafa

#tiktokeri