Patolog potvrdio uzrok smrti 9-godišnjeg deteta u Londonu

Britanski patolog je prvi put u istoriji zemlje potvrdio zagađenje vazduha kao uzrok smrti. Od posledica je preminula 9-godišnja devojčica u Londonu.

Zagađenje vazduha ja važan faktor rizika po zdravlje u Evropi i širom sveta. Najnoviji izveštaj globalnog tereta bolesti pokazuje da je zagađenje vazduha jedan od deset glavnih globalnih faktora rizika po zdravlje. Smatra se da je širom sveta oko 7 miliona ljudi umrlo ranije zbog zagađenja.

Ella Adu-Kissi-Debrah je umrla 15. februara 2013. od teškog napada astme nakon tridesetak hospitalizacija u protekle tri godine povezanih s tom bolešću.

Živela je u Luišamu, manje od 30 metara od petlje Saut Cirkular, saobraćajnice na jugu Londona. Njena majka kaže da je ova tragedija mogla biti sprečena da su vlasti prenele koliko je zaista zagađenje pa njena devojčica ne bi izlazila iz kuće.

Pravosuđe je 2014. zaključio da je umrla od akutnog zatajenja disajnog sistema koji je izazvala teška astma, a ne zbog zagađenja.Ti zaključci su poništeni 2019. i žalbeni sud je zakazao nova saslušanja zbog naučnih otkrića, posebno izveštaja britanskog stručnjaka za zagađenje vazduha Stivena Holgejta iz 2018.

On je utvrdio vezu između Elinih hospitalizacija i visokih nivoa ugljen-dioksida i lebdećih čestica, najštetnijih zagađivača, blizu njenog doma.

Barlou je utvrdio da su uzroci smrti akutno zatajenje disajnog sistema, astma od koje je devojčica bolovala i izloženost zagađenju, čiji je nivo prelazio preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

IZVOR: YT / European Public Health Alliance EPHA

Autor: redportal.rs

#London

#devojcica

#zagadjenje