On je tom prilikom ubio još jednu, a ranio najmanje 11 osoba.

Bombaš samoubica, besan zbog uvođenja novog zakona u Indoneziji kojim se zabranjuje seksualni odnos van braka, razneo se danas u policijskoj stanici na ostrvu Java.

On je tom prilikom ubio još jednu, a ranio najmanje 11 osoba.

Agus Sujatno (34) poznati militant, koji je ranije osuđivan zbog proizvodnje ilegalnih bombi, pušten je prošle godine iz zatvora. On je danas motorom ušao u policijsku stanicu, a zatim je u jednom trenutku detonirao bombu dok su policajci bili u redu za jutarnju smotru.

Inspektori su tokom uviđaja, na njegovom motoru pronašli delove papira na kojima su ispisane reči koje ukazuju na protest zbog uvođenja kontroverznog zakona.

Na papirima je navodno pisalo "krivični zakon je zakon nevernika, borimo se protiv ovih satanističkih izvršilaca zakona", piše Daily Mail, a prenosi Telegraf. Podsetimo, Parlament je juče usvojio zakon kojim se zabranjuje seksualni odnos van braka, a krivično će se kažnjavati i vređanje predsednika i drugih državnih institucija.

Neki islamistički ekstremisti pozivali su na uvođenje šerijatskog zakona u Indoneziji. Agus je član ekstremističke organizacije koja je povezana sa Islamskom državom, a prošle godine je pušten iz zatvora nakon što je odležao kaznu zbog terorizma.

Bezbednosni analitičar Tod Eliot, rekao je da se najverovatnije radi o planskom napadu koji je ideološki motivisan.

Policija je saopštila da je Agus u policijsku stanicu ušao sa dve bombe, uspeo je da aktivira jednu, dok je drugu policija uspešno detonirala.

Autor: Telegraf / Marija Milutinovic

#bomba

#motor

#policija