"Čovek iz rupe", kako mu je ime, uspešno je odoleo svim pokušajima da ga kontaktiraju nakon što mu je celo pleme pobijeno u napadima u poslednjih pola veka

Spori genocid je napokon okončan, tačka je stavljena vestima da je tzv. Čovek iz rupe, poslednji pripadnik Tanaru plemena domorodaca iz Amazona, umro. Ovaj muškarac, čije pravo ime nikada nećemo saznati, je bio jedini preživeli iz serije masakra koji su urađeni sa ciljem eliminacije i uništenja njegovog naroda da bi im se otela zemlja.

Čovek iz rupe je pripadao plemenu koje je živelo u državi Rodonia, duboko u Amazonskoj prašumi u Brazilu. Odbijali su bilo kakav kontakt sa spoljašnjim svetom i živeli kao što su hiljadama godina - potpuno nesvesni sveta koji se nalazi oko njih. Zbog toga, drvoseče i rančeri su dugo ciljali njihovu zemlju jer je bila bogata sirovinama i predstavljala ideal za krčenje i stvaranje pašnjaka za stoku. U seriji masakra nad ovim plemenom uspešno su ostvarili svoje planove, za koje niko nikada nije odgovarao.

Brazilska vlada i agencija za zaštitu domorodačkog stanovništva FUNAI izvršili su istraživanje terena. Još od masakra izvršenog sredinom devedesetih godina prošlog veka, otkriveni su dokazi da je preživela samo jedna osoba, koja je kopala duboke rupe kao forme zaklona i mesta skrivanja, često sa naoštrenim kolčevima kao zaštitom. Preživeli, potpuno razumljivo, nije nimalo bio raspoložen za bilo kakav kontakt sa drugim ljudima usled trauma koje je preživeo i kojima je svedočio.

Uprkos tome FUNAI je ostavljala namerno oruđe i semena tamo gde bi ih lako našao da bi mu olakšala život. Međutim, observatorija OPI koja nadgleda kretanje domorodaca je izjavila da je Čovek iz rupe preminuo.

Masakri koji su izbrisali sve ljude koje on ikada video i poznavao, započeli su 1970. godine, kada je brazil bio pod vojnom diktaturom i nastavio se sve do devedesetih godina pod različitim "demokratskim" vladama. Veruje se da je na kraju masovno ostavljen šećer natopljen otrovom za pacove na mestima gde su drugi ostavljali "poklone" plemenima što je dovelo do masovnog pomora onoga što je preostalo od plemena.

Zvaničnici FUNAI koji su ga pratili sa distance, otkrili su njegovo telo u ležaljci. Oko sebe je postavio pera jarkih boja, što može ukazivati da je očekivao smrt s obzirom da je bio star oko 60 godina.

Iako je prekasno za Čoveka iz rupe i njegov narod, ono što bi se ovim presedanom moglo stvoriti rezultiralo bi krajem mnogih domorodaca u amazonu. Vlasnici rančeva koji okružuju teritoriju (koji su vinovnici uništenja ovog plemena) prašume u kojoj je on žive, već sada se pozivaju na pravo na zemlju koja je postala otvorena za eksploataciju nakon njegove smrti. Ako uspeju u tome, to bi poslalo tako katastrofalnu poruku ostalim bogatašima i kapitalistima što bi najverovatnije rezultiralo novim masakrima i krajnim uništenjem populacije domorodaca.

Prema FUNAI u Brazilu postoji preko 113 nekontaktiranih plemena, koji žive zajedno sa mnogim grugima koji su očuvali svoj način života uprkos tome što su izloženi civilizaciji i kontaktu sa 21. vekom.

Autor: redportal.rs

#Amazon

#FUNAI

#Kontakt

#Masakr

#Otrov

#SMRT

#Uništenje

#Zeemljoposednici

#civilizacija

#nestanak

#pleme

#plemena

#poslednji čovek

#preminuo

#Čovek iz rupe