Njih 38 koji sada imaju mere opreza.

Iz istražnog zatvora pušteno je i zadnjih devet navijača Hajduka koji su pritvoreni pre mesec dana nakon navijačkog divljanja na A1. Sudije istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici odbile su predlog tužilaštva da se toj devetorici istražni zatvor produži već su im ga zamenile merama opreza. Drugim rečima, umesto da sede još koji mesec iza rešetaka, navijači se moraju dva puta mesečno javljati policiji i imaju zabranu odlaska na sportska naticanja.

Kako je kazala Kornelija Kallay Blažeković, portparolka Županijskog suda u Velikoj Gorici, cela priča još nije gotova za taj sud jer će se tužilaštvo na tu odluku žaliti. Očekuje se da će žalbe uložiti za ukupno 13 navijača, jer su sudije istrage još četvorici ranije samoinicijativno ukinule istražni zatvor, zamenivši ga merama opreza. O tim žalbama će odlučivati vanraspravno veće.

Od 42 uhićena navijača Hajduka, protiv četvorice su odbačene kaznene prijave i obustavljen je postupak, dok su ostali pušteni iz istražnog zatvora koji im je zamenjen merama opreza. Od njih 38 koji sada imaju mere opreza, za njih 25 određivanje tih mjera je  tražilo samo tužiteljstvo.

Inače, pokazalo se da je gotovo većina privedenih i pritvorenih navijača Hajduka do sada prekršajno i kazneno neosuđivana. Konkretnije, samo je jedan imao presudu zbog pozivanje  na nasilje objavama na Fejsbuku, dok je  još jedan prijavljivan  prema Zakonu o sprečavanju sukoba na sportskim naticanjima. Osim njih dvojice, još su dvojica, trojica prekršajno prijavljivana i to zbog droge i prometa. U svojim obranama većina pripadnika Torcide je tvrdila da nisu učestvovali u neredima ni napadima na policiju.

Autor: Večernji.hr

#hajduk

#tuzilastvo

#zakon