DNK analiza predstavljena je kao nepogrešiva, a upravo je zbog pogrešne DNK analize, pogrešan čovek optužen.

Bolje 100 krivih na slobodi, nego jedan nevin u zatvoru - osnovni je cilj svakog krivičnog postupka. Međutim, Velibor Rapajić iz Subotice umalo nevin nije završio pred streljačkim vodom.

Zbog zločina koji 1998. godine nije počinio, ali zbog brojnih propusta koje policija, veštaci, tužilac i sudije jesu počinili Rapajić je nevin pritvoren i optužen. Suočen je sa tada važećom smrtnom kaznom.

Policija je od prvog dana u rukama imala identitet ubice, ali taj trag nije dugo sledila. Svi dokazi prikupljeni protiv, tada 23-godišnjeg, Velibora Rapajića bili su zapravo rezultat brojnih propusta.

Ključni dokaz, DNK analiza predstavljena je kao nepogrešiva, a upravo je zbog pogrešne DNK analize, pogrešan čovek optužen i zamalo, po tadašnjem zakonu, osuđen na smrtnu kaznu.

Prvi trag ka otkrivanju mogućeg izvršioca bila je prijava vlasnice jedne subotičke galerije koja je nekoliko dana pre ubistva Helge Čevari policajcima ispričala da je u njen lokal dolazio muškarac koji se čudno ponašao i zbog koga se, kako je tvrdila osetila fizički ugroženom.

Vlasnica galerije do detalje je opisala izgled mladića, a policija je krenula u terensku potragu. Desetak dana posle zločina, u ulici, u blizini zgrade policije, primetili su mladića, koji je odgovarao opisu. Bio je to 23-godišnji Velibor Rapajić.

- Praćenje te osobe je trajalo 40 minuta. Za sve vreme praćenja taj muškarac je nametljivo stupao u kontak sa ženskim licima, i to u velikom broju slučajeva. Gotovo svakoj ženskoj osobi, nezavisno na starost se obraćao. Ti kontakti su bili bez uočljive agresije, radilo se o verbalnom prilaženju i ponekom fizičkom kontaktu tako što bi taj muškarac uhvatilo žensku osobu za ruku ili je pomilovao...Taj muškarac je zatim ušao u studentski restoran gde se zadržao oko pet minuta. Videli smo i da je razgovarao sa dvojicom muškaraca, njih smo kontaktirali i tako smo tog muškarca identifikovali kao Velibora Rapajića - rekao je tada Ostojić.

Autor: Kurir.rs

#DNK

#sud

#sudija