Priča o njima uteruje strah u kosti

Turska policija je pronašla male preparirane glave koje je sakupljalo pleme lovaca u neverovatnoj akciji razbijanja lanca krijumčara istorijskim artefaktima. Muzejski stručnjaci sada ispituju artefakte pronađene tokom racije švercera u Izmiru u Turskoj.

Oko 400 artefakata, uključujući lobanje stare 500 godina južnoameričkog plemena Hivaro, ostatke mumija i slike iz 18. veka, zaplenjeno je na dve adrese u gradskom okrugu Aliaga. Sada stručnjaci Arheološkog muzeja Izmira mogu da pregledaju relikvije u svojim laboratorijama.

U prvom pretresu kuće koji je obavljen ovog meseca, timovi Ministarstva trgovine za sprovođenje carinskih propisa za krijumčarenje i obaveštajne službe pronašli su novčiće iz vizantijskog perioda, četiri koštane ukosnice, 19 otomanskih rukopisa i 59 artefakata iz drugih perioda, izvestio je lokalni sajt Arkeo njuz.

U drugoj akciji policije pronađene su u tajnom skladištu četiri lobanje, tri mumije, 27 slika i 269 drugih relikvija. 337 artefakata odneto je u Arheološki muzej Izmira, a slike su dostavljene u gradski Muzej i galeriju slika i skulptura.

Direktor muzeja Hunkar Keser rekao je za Arkeo News da će za neke od zaplenjenih predmeta biti potrebno mnogo vremena da se ispitaju jer se smatra da datiraju još iz vremena neolita.

- Naši najstariji artefakti su kremeni, vrhovi strela, za koje mislimo da pripadaju neolitskom periodu. Postoje i artefakti za koje smatramo da pripadaju različitim kulturama sveta. Među njima su i male lobanje veličine pomorandže. Mislimo da su stari najmanje 500 godina, napravljeni od pravih ljudskih lobanja. Ova plemena su živela pre nego što je Amerika otkrivena.

Keser je dodao da su ljudi tada počeli da krijumčare lobanje u Evropu, ali je danas zabranjeno njihovo premeštanje u drugi region. Glavno javno tužilaštvo u Aliagi nastavlja istragu o krijumčarenju artefakata, piše Daily Mail.

Autor: Srbija danas

#Turska

#glave

#preparirane glave