Ponekad zakasnimo da kažemo nekim ljudima koliko smo zahvalni za sve što su uradili

Profesor Aleksandar Jovanović (72) preminuo je u Beogradu 24. decembra 2021. godine. Diplomirao je i magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na Filozofskom u Novom Sadu. Bio je dugogodišnji profesor i dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu, član žirija prestižnih književnih priznanja. Autor je književnih kritika, naučnih i stručnih radova.

Ana Kapor, srpska umetnica, oprostila se od njega postom na svom Fejsbuku. Napisala je:

Ponekad zakasnimo da kažemo nekim ljudima koliko smo zahvalni za sve što su uradili. To mi se ovaj put desilo. Odlazak profesora Aleksandra Jovanovića bio je neočekivan i bolan, na kraju jedne godine u kojoj je bilo previše loših vesti. Od školskih dana u Prvoj beogradskoj gimnaziji gde mi je predavao (“Kaporova, nešto si mi odsutna…”) preko kasnijih susreta kada je na njegovu inicijativu organizovan naučni skup posvećen tatinoj književnosti, naših druženja u Beogradu i Rimu, pa sve do štampanja zbornika radova “Pripovedač urbane melanholije”, pre nekoliko godina.
Kada smo se dopisivali preko Viber poruka, uvek sam sa strepnjom tri puta proveravala šta sam otkucala i da li ima gramatičkih grešaka. Dogovorili smo se da napiše predgovor za “Sentimentalno vaspitanje” kada dođe red na tu knjigu. Niko to ne bi umeo da uradi bolje od njega. Niko drugi to neće ni uraditi. Uvek okrenut drugima u svojoj diskretnoj misiji, bez želje za protagonizmom. Prava retkost danas. Mnogo me je rastužio ovaj prerani rastanak bez pozdrava, dragi profesore…

Autor: redportal.rs

#Ana Kapor

#aleksandar jovanović

#oproštaj