Od kada je nacrtao karikaturu imao je policijsku pratnju zbog pretnji

Švedski umetnik Lars Vilks, koji je izazvao veliku kontroverzu 2007. godine kada je nacrtao Muhameda u telu psa, nastradao je u saobraćajnoj nesreći sinoć.

Vilks, 75, bio je pod policijskom zaštitom od kada je nacrtao karikaturu i bio je u policijskom kombiju kada ih je udario kamion, 2 policajca koja su bila sa njim su takođe poginula.

- Ovo je tragedija. Sada je važno da uradimo sve što možemo da istražimo kako se ova nesreća desila - rekli su iz Švedske policije.

- Za sada nijedan dokaz ne ukazuje da je neko sa strane bio uključen - dodali su.

Većina muslimana smatra depikciju njihovog proroka vrlo uvredljivom. Karikaturista je zbog toga stalno bio pod policijskim nadzorom zbog konstatnih pretnji smrću koju je dobijao. Napadnut je bio i u svojoj kući.

U Kopenhagenu 2015. jedna osoba je nastradala na skupu koji je obeležavao 25 godina od fatve za jednog britanskog novinara Salmana Rušdija u kojoj je Vilks prisutvovao. Vilks je bio prva meta tog napada.

Vilks je viša puta rekao da karikatura nije bila namenjena da provocira muslimane već političku korektnost u umetničkom svetu.

Autor: redportal.rs

#Islam

#Karikaura

#Lars Vilks

#Mohamed

#švedska