Gašenje i dalje traje

U noći između četvrtka i petka potpuno je izgorelo više od 40.000 kvadrata Kineskog tržnog centra u Bloku 70 na Novom Beogradu.

Požar je navodno izazvao radnik u restoranu brze hrane koji je zaboravio da isključi roštilj, zbog čega je eksplodirala plinska boca.

Požar je lokalizovan, ali su vatrogasne ekipe i dalje na terenu u slučaju da buknu novi manji požari.

- Dvadeset godina smo radili i borili se da u Srbiji stvorimo dom. Bili smo zadovoljni i sve je išlo kako treba, ali sada nam je vatra odnela sve. Ceo život nam se pretvorio u pepeo- priča Li Long kom je u stravičnom požaru izgorelo nekoliko lokala i sva roba koja je bila u njima. 

Kako priča Li Long, on i njegova porodica su se nadali da nije sve izgorelo, ali kada su videli kakvo je stanje razmatraju i odluku da se svi vrate u Kinu.

- Mislili smo da nije sve propalo, ali sada vidimo da je sve uništeno. Lokali na spratu su potpuno izgoreli, a oni u prizemlju su natopljeni vodom. Manje je tu bitan novac, koliko je važna roba. Mi više nemamo ništa da prodamo. Stvarno ne znam šta ćemo da radimo... Tržni centar je izgoreo ceo i on više neće moći da se sredi. Okupiću porodicu, pa ćemo odlučiti da li se vraćamo u Kinu-  rekao je očajni kineski državljani.

Drugi prodavac iz tržnog centra koji je izgoreo u potpunosti Si Ling kratko je rekao da je ostao skoro bez cele imovine i da se nada da će dobiti pomoć ili od Srbije ili od Kine, jer drugačije neće moći da preživi.

Bračni par Vang, koji je u Srbiji deset godina, je rekao da im je izgorela roba koju su imali u lokalu na spratu centra.

- Nismo poručili nove stvari jer još ni ove nismo prodali. Sada nemamo novca da investiramo. Ovo je strašno šta nam se svima dogodilo - ispričali su Vangovi.

Milan Janković, stanar zgrade koja se nalazi tačno preko puta Kineskog tržnog centra na Novom Beogradu, ispričao je da ni u filmovima nije video takav požar.

- U jednom trenutku je u mom stanu postalo neizdrživo vruće. Dok su se vatrogasci očajnički borili sa vatrom, mislio sam da će se požar proširiti i na moju zgradu, koja se nalazi odmah preko puta Kineza. Pozvao sam sestru i porodicu poslao kod nje u Zemun. Nisam celu noć spavao, a kada sam video da su vatrogasci uspeli da obuzdaju vatru, došlo mi je da ih izljubim. To su zaista najhrabriji ljudi u Srbiji - rekao je Janković.

Prema prvim rezultatima istrage, stravičan požar je izbio u četvrtak oko 20.00 u restoranu brze hrane na drugom spratu centra.

- Utvrđeno je da je u tom lokalu eksplodirala plinska boca zato što je vlasnik zaboravio da isključi roštilj. Za kratko vreme vatra se iz ovog lokala proširila na susedne radnje, a već u sledećem trenutku gorelo je 4.000 kvadrata- rekao je izvor iz istrage.

Miloš Majstorović, komandant Vatrogasne brigade Beograd, izjavio je da je gašenje ovog požara jedna od najvećih akcija koju je ta brigada ikada obavila.

- Intervenisali smo sa najvećim snagama u istoriji Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd. Imali smo na terenu 50 vozila i 125 vatrogasaca. Gradske službe su nam pomogle u dopremanju vode, koja je preko potrebna za gašenje ovakvih požara. Požar smo uspeli da lokalizujemo tek oko 4.30, ali će vatrogasne ekipe ostati na licu mesta zbog dogašivanja, koje bi moglo da traje i nekoliko dana - rekao je on i dodao da će ekipe biti spremne da u svakom trenutku pogase male požare.

Autor: mondo.rs

#Požar

#novi beograd

#tržni centar