Požari haraju usled jednog od najgorih talasa vrućine

Ovog je vikenda zabeleženo više od 800 požara, uglavnom na jugu zemlje, saopštila je italijanska nacionalna vatrogasna služba. Pet osoba je povređeno, a turisti su evakuisani nakon što je izgorela borova šuma u blizini plaže u Pekcari u Italiji.

Petogodišnja devojčica prevezena je u bolnicu, ali se veruje da njeno stanje nije opasno po život, prenosi Guardian.

IZVOR: TW / @The_Justice7

Kako prenosi Jutarnji list, oko 800 ljudi evakuisano je iz svojih domova, uključujući i samostan časnih sestara, nakon što je izbio požar u parku prirode Pineta Danunziana, površine 53 hektara, u okolini Peskare. Požari su i dalje aktivni na različitim frontovima.

- Morali smo evakuisati nekoliko kuća i odmarališta zbog dima - rekao je Karlo Masci, gradonačelnik Peskare. - Najveći problem je vruć vjetar. Činimo sve što možemo da ograničimo štetu.
- U poslednja 24 sata vatrogasci su izveli više od 800 intervencija: 250 na Siciliji, 130 u Pugliji i Kalabriji, 90 u Laziju i 70 u Kampaniji - saopštila je italijanska nacionalna vatrogasna služba na Tviteru.

Prema podacima EU, letna sezona požara ove je godine značajno gora, odnosno destruktivnija od proseka u ovo doba godine. Požari haraju usled jednog od najgorih talasa vrućine koji je u poslednjih nekoliko decenija zahvatio jugoistočnu Europu.

Autor: jutarnji.hr

#Italija

#Plaža

#Požar