Opasno planina došla glave još jednom poljskom državljaninu

Nemilosrdno Biokovo opet je uzelo jedan ljudski život. Godinu dana otkako je smrtno stradao Lukasz Dariusz Flak (40), poljski planinski trkač, čije telo nikad nije pronađeno, na najopasnijoj hrvatskoj planini, život je u četvrtak izgubila i 50-godišnja poljska državljanka, koja je planinarila sa kćerom i njenim prijateljem.

- Njih 3 je išlo planinariti prema Nebeskoj šetnici iz zaseoka Vitlići noseći sa sobom samo pet litara vode, a u takvim paklenim uslovima i u grotlu opasne planine trebalo bi imati barem sedam litara vode po osobi - kaže nam Ante Kukavica, pročelnik HGSS-ove stanice Makarska.

- Život nesrećne žene je izgubljen zbog gluposti, nije mi jasno da su tako nešto mogli uraditi. Da mi sada neko daje 10 hiljada kuna da ovog trenutka skuterom odem s detetom na Svetog Juru, ja bih mu rekao: Ne, hvala - kaže nam načelnik Kukavica, koji je učestvovao u poslednjoj intervenciji na Biokovu.

- Nekako su uspeli da dođi do sela, kako su nam rekli ćerka i prijatelj, ali su onda napravili nepromišljenu grešku i u takvom je stanju ostavili samu. Nakon što su došli nazad za 10-15 minuta, nje više nije bilo. Pozvali su nas i pronašli smo je nakon brze potrage 110 m dalje kod jedne stare kuće. Bila je dehidrirana i udarila je glavom o kameni prag, ali uzrok njene smrti je najverovatnije dehidracija, a ne povrede nastale od tog udarca. Očekujemo da će se to potvrditi i nakon obavljene obdukcije, čije ćemo rezultate dobiti.

Autor: Slobodnadalmacija.hr

#Hrvatska

#biokovo

#planina