2 mrtvih, 6 zaraženih 😲

Opština Dečani proglasila je danas vanredno stanje zbog sumnje na masovno trovanje vodom oko 900 žitelja koji su zatražili lekarsku pomoć i 2 smrtna slučaja za koja se takođe sumnja da su pruzrokovana trovanjem vodom.

Vanredno stanje objavio je gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj a sumnja se da je uzrok trovanja neispravna gradska voda iz vodovoda Hidrodrini.

Iako se i dalje očekuje obdukcija preminulih osoba kako bi se tačno utvrdio uzrok smrti 2 osobe, kosovski Institut za javno zdravlje objavio je da su od 6 testiranih uzoraka vode iz Dečana u 2 uzorka pronađene sumnjive bakterije, ali da se tek očekuje laboratorijsko ispitivanje vode.

Osim monaha iz manastira, Srba više nema u ovoj opštini. Kako pišu Novosti, na neispravnu gradsku vodu monasi su ukazivali pre nekoliko godina zahtevajući analizu, ali kako nije bilo rezultata od tada koriste isključvo flaširanu vodu.

Iako nadomak svetinje postoji izvor kisele vode, zbog bacanja smeća i iživljavanja Albanaca kraj izvora monasi godinama ne koriste ni tu vodu.

Autor: Novosti

#dečani

#trovanje

#vanredno stanje