Na društvenim mrežama pojavio se snimak paljenja zastave SPC

Pretpostavlja se da su nepoznati Albanci zastavu zapalili na brdu u blizini Gračanice.

Počinioci su snimak paljenja zastave okačili na mreže kako bi se hvalili svojim vandalskim činom.

IZVOR: TW/ @DecaniManastir

- Imajući u vidu veličinu zastave reč je o zastavi koja je skinuta sa ulaza u manastir. Ovaj najnoviji incident pokazuje povećani stepen ugroženosti verskih prava i sloboda i uopšte bezbednosti objekata SPC na Kosovu i Metohiji. Zastava SPC je srpska trobojka sa znakom krsta i četiri ocila, što je regulisano Ustavom SPC. Ovaj simbol potiče još iz ranih hrišćanskih vremena i simbolizuje Hrista kao cara nad carevima. Eparhija raškoprizrenska prijavila je ovaj incident Kosovskoj policiji uz zahtev da se manastir dodatno obezbedi - , saopštila je tim povodom Eparhija raško-prizrenska.

Iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ističu da nije slučajno da se ovaj skandalozni, vandalski čin događa neposredno nakon obeležavanja velikog srpskog praznika Vidovdana, koje je upriličeno u Gračanici i to uz prisustvo patrijarha srpskog Porfirija i brojnih građana.

- Nakon što je Njegova svetost poslao poruku mira, suživota i poštovanja verske i nacionalne različitosti, ovaj incident jasan je pokazatelj da za tako nešto nema sluha u Prištini, što pogoduje bujanju albanskog ekstremizma, koji na takve poruke odgovara skrnavljenjem manastira - navode iz Kancelarije.

Autor: Redportal.rs

#Gračanica

#albanci

#paljenje zastave