Vrednost zaplenjenog tovara procenjuje na više od 100 miliona evra

Tovar kokaina, čija se vrednost procenjuje na više od 100 miliona evra, a koji je zaplenjen je na Malti, u kontejneru sa bananama, pripadao je ogranku "kavačkog klana", koji je pohapšen pre dve nedelje u Sloveniji, ekskluzivno saznaju Novosti.

Krajnja destinacija basnoslovnog tovara bila je luka u Kopru. Velika kolicina narkotika, čiju je nabavku i krijumčarenje finansiro klan iz Kotora, kao i njihovi saradnici Veljko Belivuk i Marko Miljković, trebala je da bude rasturena na teritoriji Austrije i Nemačke. Hapsenjem članova grupe ova droga je praktično bila nicija.

Ipak, zahvaljujući policijskim informacijama kanal je presečen odmah na Malti. Zaplenjeno je rekordnih 740 kilograma kokaina koji bi, po procenama, uličnom prodajom doneo 100 miliona evra, a kontejner u kojem je droga nađena bio je na putu iz Ekvadora ka Sloveniji, prenosi Times of Malta. Kako se navodi, uz ostali teret pregledano je 1.080 kutija banana, od čega je 37 kutija sa bananama sadržala ukupno 740 paketa kokaina, gde je laboratorijski utvrđeno da se radi o kokainu vrlo visoke čistoće.

Radi se o rekordnoj zaplenjenoj količini kokaina u sredozemnoj državi, većoj od prošlogodišnje zaplene od 612 kilograma droge na brodu koji je putovao na liniji Ekvador-Kolumbija-Libija. Inače, na tertioriji Slovenije uhapšeno je prošlog meseca oko 60 osoba, osumnjičenih da su članovi kavačkog klana, međunarodne kriminalne grupe sa sedištem u Crnoj Gori, koji ima ogranak i u Sloveniji, a deluje i u Srbiji i drugim evropskim državama.

Autor: redportal.rs

#Kavački klan

#Zaplena

#droga

#kokain

#malta