Mala Anja je preminula zbog oštećenja na mozgu izazvanih manjkom kiseonika pri operaciji.

U petak 23. aprila Viši sud u Beogradu treba da donese presudu ponovnu povod smrti devijčice Anje Grahovac (3) koja je preminula nakon operacije katarakte na klinici Perfekta u junu 2007.

Anesteziolog Stanoje Glišić je osumnjičen za Anjinu smrt i sudi mu se za krivično delo "teško delo protiv zdravlja ljudi", jer je prema stavu Tužilaštva očigledno nesavesno postupao i nije na vreme preduzeo neophodne radnje nakon poremećaja stanja devojčice.

Anja Grahovac je operisana 21. maja 2007. od katarakte, a preminula je dve nedelje kasnije, 4. juna, zbog oštećenja na mozgu izazvanih manjkom kiseonika pri operaciji.

Kako navodi Blic Glišić je u prvoj prvostepenoj presudi, koju je ukinuo Apelacioni sud u februaru 2019. bio osuđen na 3 godine. Tada su zbog nedostatka dokaza oslobođeni od optužbi za isto krivično delo: Oftalmolog Božidar Ilić, vlasnik ordinacije Ilić, koja je od klinike Perfekta iznajmila salu za operaciju, zatim suvlasnik klinike Perfekta Dejan Milutinović (43) i Milan Vasiljević koji je bio optužen za pomaganje u izvršenju krivičnog dela.

Autor: Blic

#anja grahovac

#klinika

#oči

#zdravlje