Najpoznatiji holivudski pas glumac

Rin Tin Tin bio je mužjak psa vučjaka - koga je za vreme prvog svetskog rata na bojištu u Francuskoj pronašao vojnik po imenu Li Dunkan i dao mu nadimak Rinty.

Dunkan je dresirao Rin Tin Tina i omogućio mu angažman u nemim filmovima. Rin Tin Tin je postao velika zvezda na kino-blagajnama i nastupio u 27 holivudskih filmova, stekavši svetsku slavu. Zajedno sa ranijom psećom zvezdom po imenu Strongheart, Rin Tin Tin se smatra zaslužnim za porast popularnosti vučjaka kao kućnih ljubimaca.

Foto: Wikipedia.org

Popularnost i velika zarada od Rin Tin Tinovih filmova se takođe smatra zaslužnim za uspon studija Warner Bros. Veruje se da je 1929. Rin Tin Tin mogao osvojiti najviše glasova za prvog Oskara za najboljeg glumca, ali da je losanđeleska filmska akademija na kraju ipak zaključila da tu nagradu treba dobiti ljudsko biće.

Nakon što je Rin Tin Tin uginuo 1932. godine, njegovo ime je preuzelo nekoliko srodnih vučjaka, koji su nastupali na filmu, radiju i televiziji. Rin Tin Tin, Jr. se pojavio u nekoliko filmskih serijala, ali mu je nedostajao talent njegovog oca. Rin Tin Tin III, za koga se govorilo da je Rin Tin Tinov unuk je potakao korištenje pasa u drugom svetskom ratu, a takođe je nastupio 1947. u filmu sa dečjim glumcem Robertom Blejkom.

Dunkan je 1950-ih dresirao psa po imenu Rin Tin Tin IV za TV-seriju Avanture Rin Tin Tina, ali je on ostavio loš dojam u test-snimanju, te je zamenjen psima koje je dresirao Frank Barnes, a od kojih je najpoznatiji Flame, Jr, mada je publika mislila da je reč o istom psu.

Nakon Dunkanove smrti 1960. godine su filmska prava na Rin Tin Tina prešla kod televizijskog producenta Herberta B. "Berta" Leonarda.

IZVOR: TW / TeeVees Greatest

Autor: redportal.rs

#Holivud

#Rin Tin Tin

#film

#pas