I ogrilca, i zvonce, i mala igračka...

Pre više od 2.000 godina dete u tadašnjoj rimskoj Galiji (današnja Francuska) preminulo je i sahranjeno zajedno sa svojim prijateljem. Psićem.

Prema podacima Nacionalnog instituta za preventivnu arheologiju, koje je sprovelo iskopavanja groba, otkrivena je i mala savijena šipka kod stopala deteta na kojoj je bio zakačen prsten. Ovo je najverovatnije bila detetova omiljena igračka. Dok je mali pas na sebi imao ogrlicu sa zvoncem i minijaturne bronzane dekoracije.

Dete je bilo starosti oko godinu dana kada je preminulo i sahranjeno je sa plejadom predmeta: od posuđa od terakote, pa preko polovine praseta i 2 pileta, kao i sa staklenim vazama, u kojima se nalazilo ulje i biljni lekovi.

Sudeći prema količini zagrobnih darova, naučnici pretpostavljaju da je dete bilo deo plemićke porodice. Predmeti koji su položeni uz telo su vrhunske izrade i veoma retki i skupi za obične ljude toga perioda.

U većini posuda se verovatno nalazio deo hrane od daće koja je održana za preminulo dete.

Starost samog groba je određena u prve decenije 1. veka n. e., oko 50 godina nakon Cezarovog osvajanja Galije. Takođe, pored ovih predmeta pronađeni su i stariji iz gvozdenog doba, kao i kasniji iz srednjeg veka, što možda može ukazivati na to da je ovde bilo još neko značajno mesto. Ovo je najvažniji dečiji grob na teritoriji cele Francuske. Analize materijala još traju i uskoro očekujemo više informacija.

Autor: Livia Gershon / redportal.rs

#Dete Pas

#Francuska

#Galija

#grob