Svetinja poslednji put obnovljena 114 godina 🔔

Selo Dobrejance nalazi se Poljanici, oblasti nedaleko od Vranja koja obuhvata 22 sela. Njegovi meštani nedavno su pokrenuli inicijativu za obnovu seoskog Hrama Svetog arhangela Gavrila koji je, veruje se, podignut krajem 18. veka.

Trošna crkva nalazi se u mahali Crna Bara, gde gotovo da nema stanovnika. Poslednji put je obnovljena 1910. godine na temeljima srednjovekovne crkve, a usled nebrige posle Drugog svetskog rata došlo je do urušavanja krova i njenog potpunog propadanja.

Za portal OK Radio, Novica Cvetković je ispričao:

Jedan od meštana Dobrejanca, koji ima preko 80 godina, pričao nam je da su u ovoj svetinji crkvenjaci bili njegov deda i pradeda, a njihovo pamćenjenje i priče su išle još decenijama unazad.

Na inicijativu meštana i uz podršku parohijskog sveštenika Dejana Škarića, dobijen je blagoslov episkopa vranjskog Pahomija da se otpočne sa obnovom ove svetinje.

Svi koji su u mogućnosti da pomognu u obnovi ove crkve, mogu svoje priloge uplatiti na tekući račun: 200 – 317 147 0106008 - 68, primalac je Pravoslavna eparhija vranjska, a kao svrhu uplate treba navesti: Za crkvu u selu Dobrejance.

Foto: Facebook.com/Poljanica i Klisura/Novica Cvetković

Autor: Filip Pejković