Ključne novoformirane infektivne kopije virusa 🦠

Naučnici su uspeli prvi put da prokljuve kako i na koji način virusi poput poliomelitisa (dečije paralize) i gripa slažu svoj genetski materijal i kako ga prenose dalje u druge ćelije.

Podaci koje je pre 3 dana objavio tim sa Univerziteta Lids i Jorku u časopisu PLOS Pathogens otvaraju mogućnost stvaranja lekova i antiviralnih agensa koji bi sprečavali prenos genetskog materijala, tj. infekciju.

Jednom kada je ćelija inficirana virus mora da prenese svoj genetski materijal. Ovo je kompleksan proces koji uključuje stvaranje tzv. virona - koji su novoformirane infektivne kopije virusa. Svaki viron je proteinska školjka u kojoj se nalazi kompletna kopija DNK virusa. Vironi potom dalje nastavljaju prenos DNK i infekciju drugih ćelija.

Ono što je bila nepoznanica do sada jeste način na koji virus sastavlja virone.

Kako profesor Piter Stokli, bivši direktor Centra za strukturalnu molekularnu biologiju Astburi u Lidsu i supervizor ovog istraživanja, navodi:

Ova podrobna studija je veoma važna jer nam menja kompletan način pristupa kako kontrolisati infektivne bolesti. Ako uspemo da poremetimo mehanizme stvaranja virona, imamo ogromnu šansu da zaustavimo virus u samom startu infekcije. Naši podaci ukaziju da su molekularni sistemi koji kontrolišu proces formiranja virona genetski očuvani, što znači da ne mutiraju tako lako. To nama omogućava da stvorimo jedan lek za sve varijante patogena.

U objavljenoj studiji detaljno je objašnjena uloga RNA molekula, koji, kako se čini, ima ulogu prenosioca signala za formiranje virona. Uz pomoć specijalnih elektronskih mikroskopa naučnici su uspeli da direktno prouče proces - što je bio prvi put da je tako nešto izvedeno sa virusom ovoga tipa.

Autor: University of Leeds / redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Infekcije

#covid

#covid 19

#koronavirus

#kovid

#sezonski grip

#virusi