Zaboravljeni dobročinitelj iz Stare Srbije 😔

Na današnji dan 1882. godine u Prizrenu je preminuo Sima Andrejević Igumanov, veliki srpski dobrotvor, zadužbinar i trgovac.

Rođen je 1804. godine u Prizrenu, u godini početka Prvog srpskog ustanka. Njegova porodica je uživala veliki ugled među Prizrencima, a naročito njegov otac koji je stekao bogatstvo baveći se trgovinom.

I Sima je krenuo očevim stopama, pa ga je trgovina duvanom odvela preko Carigrada i Odese do Kijeva, gde je jedno vreme živeo. Čim je stekao značajno bogatstvo, počeo je da pomaže srpske crkve i manastire u Staroj Srbiji, kao i obrazovanje mladih Srba. Svom imenu dodao je i Prizrenac, budući neraskidivo vezan za rodni grad.

U rodnom Prizrenu je sagradio zgradu i u nju smestio Bogoslovsko-učiteljsku školu, odnosno Prizrensku bogosloviju. Reč je o najznačajnijoj srpskoj obrazovnoj instituciji u Staroj Srbiji tog vremena. Finansiranje bogoslovije obezbedio je kupovinom imanja na Terazijama u Beogradu.

Sredstvima Zadužbine Sime Andrejevića je 1938. godine na Terazijama podignuta velelepna Igumanovljeva palata. Ona je postala sedište zadužbine i organizovala je stipendiranje srpskih đaka sve do kraja Drugog svetskog rata, kada su joj nove komunističke vlasti oduzele celokupnu imovinu.

Na vrhu Igumanovljeve palate se do 1950. godine nalazila skulptura Sima Igumanov sa siročićima, čiji je autor Lojze Dolinar. Međutim, tada su je srušili skojevci. Skulptura je obnovljena 2021. godine i ponovo krasi jednu od centralnih beogradskih zgrada.

Autor: redportal.rs