U grobniciama su i ubijeni kralj, beba i žena ratnica ⚔

Nakon više godina špekulacija i kontroverzi, ostaci iz grobnice koja pripada porodici Aleksandra velikog su napokon identifikovani. Grobnica se nalazi u Velikom tumulu (humka grobnica) u Vergini u severnoj Grčkoj u kojoj se nalaze ostaci Aleksandrovog oca, maćehe, polubraće i sestara i njegovog sina kao i oklop i drugi lični predmeti koji su pripadali jednom od najvećih vojskovođa svih vremena.

Prvi put iskopavana 1977. godine, grobnice su pod zaštitom UNESCO i zavedene su Listu svetskog kulturnog nasleđa. Prema autorima poslednje studije u njoj su se nalazili neverovatno bogati zagrobni prilozi, kao i ostaci više osoba. Iako nije nikada bila sumnjada su sahranjene osobe u bliskim porodičnim vezama sa Aleksandrom Velikim, medjutim već više od pola veka naučnici su u žestokoj svađi kome ti ostaci zaprvo tačno i pripadaju.

Da bi definitvno potvrdili ko je ko naučnici su koristili tehnike osteoloških analiza, makrofotografije, rendgenskih snimaka i uporednu disekciju ostataka i upoređivanje sa antičkim izvorima. Na taj način su uspeli da otkriju da je u Grobnici broj 1 sahranjen čovek sa povredama kolena, zajedno sa jednom osobom ženskog pola i bebom, koja je bila stara samo nekoliko dana ili par nedelja u trenutku smrti.

Stoga zaključili su da je muškarac iz groba kralj Filip II Makedonski (otac Aleksandra Velikog) za koga je bilo poznato da je hramao. Ekstremno mlado odojče se takođe poklapalo sa pričom o atentatu na filipa II 336. godine p. n. e.

Prema velikom broju izvora, Filipa je ubio njegov telohranitelj samo par dana nakon što se njegova žena Kleopatra porodila. Smatra se da je ubistvo naredila Filipova prva žena Olimpija, majka budućeg Aleksandra Velikog.

Skoro odmah nakon atentata Olimpija je najverovatnije naredila i smrt Kleopatre i njene tek rođene bebe, najverovatnije spalivši ih žive, i na taj način osiguravši mladom Aleksandru makedonski tron.

Prema istraživačima:

Dokazi izvedeni iz keletnih ostataka iz Grobnice 1 sa sigurnošću potvrđuju da tela pripadaju Kleopatri i njenom detetu kao i Filipu II, posebno su dokazi sigurni za dete koje je jedino poznato kraljevsko ubistvo novorođenčeta u istoriji antičke makedonske dinastije.

Pre novih istraživanja, mnogi naučnici su tvrdili da je Filip II Makedonski bio sahranjen u Grobnici broj 2, gde se takođe nalaze ostaci muškarca i žene. Međutim, odsustvo tela novorođenčeta u kombinaciji sa odsustvom bilo kakvih znakova nasilja na telu muškarca, na kraju su u potpunosti odbacili ovu teoriju.

Međutim na osnovu ekstenzivnih analiza kostiju žene iz Groba 2 otkrili su deformacije koje ukazuju da je preminula osoba stalno jahala, pored toga što je bila ratnica, te je na osnovu svih kumulativnih dokaza zaključeno da se radi o Adei Euriki, ženi Aleksandrovog polubrata kralja Arhideja.

Ako uzmemo u obzir antičke izvore i opise, mnogi naučnici veruju da neki od predmeta u Grobnici 2, poput oklopa, pripadaju Aleksandru Velikom, što je moguće samo ako grobnica pripada Arhideju, a ne Filipu II. Stoga odlučeno je da je ovi grobnica Aleksandrovog manje impresivnog brata kao i njegove ekstremno impresivne žene.

I naravno na kraju, naučnici su potvrdili da ne postoji više nikakva sumnja da se u Grobnici broj 3 nalaze ostaci Aleksandra IV, sina Aleksandra Velikog koji je u vreme smrti bio tinejdžer.

Stoga ukratko:

U Grobnici broj 1 se nalaze ostaci kralja filipa II, njegove žene Kleopatre i njihovog novorođenog sina. Grobnica broj 2 pripada kralju Srhideju i njegovoj ženi Adeji Eridiki, a Grobnica broj 3 sinu Aleksandra Velikog, Aleksandru IV.

Autor: redportal.rs