Vasko Popa je jedan od najprevođenijih srpskih pesnika

Jedan od najvećih srpskih pesnika Vasko Popa (1922-1991), član Srpske akademije nauka i umetnosti i najprevođeniji srpski poeta u drugoj polovini 20. veka, umro je na današnji dan 1991. godine.

Popa je rođen u Grebencu, kod Bele Crkve, kao Vasile Popa. Po etničkom poreklu bio je Rumun. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu. Posle toga, upisao je Filozofski fakultet u Beogradu. Studije nastavlja u Bukureštu i Beču. Za vreme Drugog svetskog rata bio je zatvoren u nemačkom koncentracionom logoru u Zrenjaninu (tadašnjem Bečkereku).

Nakon završetka rata, Popa je 1949. godine diplomirao na romanskoj grupi Filozofskog fakulteta u Beogradu. Prve pesme objavljuje u listovima Književne novine i Borba. Popina 1. zbirka pesama Kora, uz 87 pesama Miodraga Pavlovića, smatra se početkom srpske posleratne moderne poezije.

Nazivan je jezičkim čudotvorcem i poslednjim velikim originalnim pesnikom. Popa je napisao zbirke pesama: Kora, Nepočin-polje, Sporedno nebo, Uspravna zemlja, Vučja so, Živo meso, Kuća nasred druma i Rez. Čuvene su i njegove antologije narodnih umotvorina Od zlata jabuka i poetskog humora Urnebesnik.

Dobitnik je Zmajeve nagrade, Austrijske državne nagrade za evropsku književnost, nagrade za poeziju Branko Miljković, te književne nagrade Skender Kulenović. Njemu u čast ustanovljena je nagrada Vasko Popa. Vasko Popa je 1. dobitnik Brankove nagrade za poeziju, ustanovljene u Sremskim Karlovcima u spomen na Branka Radičevića.

IZVOR: YT / Mala Vračka

Autor: redportal.rs

#Nagrada

#književnost

#očiju tvojih da nije

#vasko popa