TEST IZVEDEN NA ŽIVIM SUBJEKTIMA 😱😱😱

Neki zvukovi su toliko univerzalno omrznuti da je postalo kliše, na primer, povlačenje metala na tabli u učionici, škripanje stiropora ili struganje escajga po tanjiru.

Taj zajednički efekat istovetnih zvukova na toliko ljudi je intrigirao naučnike, posebno one koji se bave neurologijom, da istraže i testiraju mozak da bi odredili koji je najgori zvuk od svih.

Kao deo svog istraživanja, koje su objavili u prestižnom časopisu Journal of Neuroscience, stavili su 16 učesnika eksperimenta u magnetnu rezonancu. Potom su im pustili preko 74 različita zvuka i tražili da odrede koji im je najgori.

Top 10 najgorih zvukova su:

1. struganje metala o staklo;

2. prelaženje viljuškom preko stakla;

3. škripanje krede na tabli;

4. prevlačenje tvrde plastike preko stakla;

5. škripa eksera prevučenih preko table;

6. ženski vrisak;

7. zvuk brusilice;

8. škripa kočnica na biciklu;

9. plač bebe;

10. električna bušilica.

Pored ovih zvukova, pustili su učesnicima u eksperimentu više tzv. prijatnih zvukova, i otkrili su da su 4 najbolja:

1. aplauz;

2. smeh bebe;

3. zvuk groma;

4. Zvuk proticanja vode.

Ali najinteresantniji od svega su bili snimci mozga i regiona uma koji su se aktivirali kada su učesnici čuli određen zvuk. Magnetna rezonanca je otkrila da je zajedno sa auditornim korteksom mozga (procesuiranje zvuka) i aktivnost u amigdali (emocionalni region mozga) takođe izrazito aktiviran tokom slušanja neprijatnih zvukova. Tačnije, njegova aktivnost je direktno proporcionalna tome koliko su učesnici ocenili zvuk kao iritantan i neprijatan.

Amigdala je učestvovala u procesuiranju signala iz auditornog korteksa, povećavajući netrpeljivost prema zvukovima - koji su svi bili u frekvenciji između 2.000 i 5.000 Hz.

Zašto bi se amigdala aktivirala samo na zvukove koji su u ovom frekvencionom rasponu? 🤔

Doktor Šukbinder Kumar, glavni autor rada, sa univerziteta Njukasl u Engleskoj je izjavio:

Iako postoji još mnogo stvari koje moramo detaljno da istražimo i testiramo, za sada sa sigurnošću možemo da tvrdimo da je to jer se u ovom frekventnom rasponu nalaze zvuci poput vriskova koje mi instinktivno detektujemo kao alarm. Čini se da nas tada preuzme evolutivni instinkt.

Jedna od teorija, čini se, jeste da smo mi evolutivno razvili refleks i urođenu reakciju da na sve te neprijatne zvukove i automatski na njih reagujemo emocionalno. Razumemo ih podsvesno kao snažna upozorenja neposredne opasnosti. Navika je ostala, uprkos tome što zvuk krede po tabli ili zvuk bušilice nemaju nikakve veze za predatorima. 😂😂😂

Sa druge strane, eksperiment na malim majmunima otkrio je da i prijatne i neprijatne zvukove (za ljudsko uvo) oni detektuju slično. Tačnije, da nemaju drastičnu reakciju kao ljudi, što baca sumnju na prvu teoriju.

Koji zvuk vi ne možete da podnesete? 😊😊🙂

Autor: Joseph Stromberg / redportal.rs

#Iritacija

#Nauka

#humor

#nerviranje

#smešno

#zvuk