Koristite ih svakodnevno 😅

Postoje stvari koje svakodnevno koristimo u svojoj kuhinji koje nam se čine običnim, a nikada nismo razmišljali o tome koliko opasne mogu da budu.

1. Plastične posude za hranu - Da bi plastika postala fleksibilna, neki proizvođači dodaju posebne hemikalije koje mogu prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

2. Sudopera - Ako čestice hrane s vašeg posuđa ostanu neko veme u vašoj sudoperi, počinju da stvaraju plodno tlo za bakterije. Kuhinjska sudopera može biti stvarno prljavo mesto.

3. Sunđeri za pranje posuđa - Prosečan kuhinjski sunđer vrlo brzo uzgaja bakterije. Ispiranjem sunđera ne sprečava se razmnožavanje štetnih patogena. Da biste ubili bakterije, mokar sunđer možete da stavite u mikrotalasnu peć ili ga operite u mašini za sudove.

4. Daske za sečenje - Za sečenje mesa i povrća koristite različite daske. Sirovo meso može da sadrži bakterije koje uzrokuju ozbiljne bolesti. Osim toga, nikada nemojte koristiti oštećene daske jer su pukotine savršeno mesto za razmnožavanje bakterija.

5. Kuhinjske krpe - Kuhinjske krpe jedna su od najprljavijih stvari u kuhinji. Stalno ih koristimo i dodirujemo, nakon pranja ruku, ponekad i pre, a zatim i tokom kuvanja. Na taj način bakterije mogu da uđu u hranu koju pripremate.

Autor: Redportal.rs

#bakterije

#kuhinja

#spremanje