Artefakt čija je starost procenjena na 1.000 godina ima zanimljivu priču iza sebe

Anglosaksonski srebrni krst iz Škotske, čija se starost procenjuje na oko 1.000 godina, počeo je da pokazuje svoj pravi izgled posle detaljnog procesa čišćenja.

Ovaj krst je deo kolekcije pod imenom Galovej hord (Galloway Hoard) koju je pre 6 godina pronašao jedan lovac na blago, koristeći običan detektor za metal. Radilo se o kutiji koja je bila zakopana oko 900. godine, a kojoj je bilo potrebno čišćenje.

Stručnjaci su za taj posao koristili bodlje bodljikavog praseta, koja su specifična po tome što mogu da uklanjaju nečistoće, a da ne oštete predmet. Krst je napravljen od nijela, posebne mešavine sumpora i srebra koja se i danas koristi u izradi nakita.

Ovaj krst je napravljen u Nortumbriji, a namenjen je za nošenje oko vrata. Na četiri strane krsta su ucrtani likovi evanđelista (Marka, Luke, Mateje i Jovana), odnosno njihovi rani simboli - lava, krave, orla i čoveka.

Glavni kustos Škotskog nacionalnog muzeja dr Martin Goldberg naziv svih pronađenih predmeta iz ove grupe naziva spektakularnim, objašnjavajući da zapravo ne može da ih uporedi ni sa čim drugim.

- Ipak, sam nalaz samo stvara nova pitanja. Da li krst trebalo da bude pretopljen u polugu poput onih sa kojima je nađen ili ne? Zašto je uopšte zakopan? Te stvari ne možemo da znamo - rekao je on dok je objašnjavao značaj ovih predmeta.

IZVOR: YT / ThePartThatBreaks

Galovej hord predstavlja najznačajniju kolekciju predmeta ikad pronađenu iz vikinškog perioda u celoj Velikoj Britaniji i Irskoj, piše Indipendent. Ceo nalaz obuhvata oko 100 različitih predmeta, čija se vrednost procenjuje na neverovatnih 3 miliona dolara. Ipak, posle čišćenja krsta, vrednost je sigurno dosta veća.

Kada je sam krst u pitanju, po načinu, kvalitetu i finoći izrade, procenjeno je da je pripadao nekom visokom svešteniku, ili čak kralju. Profesor Goldberg dodaje da je sam nalaz zanimljiv jer pokazuje i da je uticaj vikinga u tom periodu bio dosta značajniji nego što se činilo:

Raznovrsnost pronađenih predmeta pokazuje da je Škotska u to vreme bila zemlja sa dinamičnim političkim i kulturnim životom.

Škotski nacionalni muzeji su planirali da ceo nalaz daju na uvid posetiocima početkom sledeće godine, što će možda aktuelna pandemija prolongirati na nekoliko meseci. Ipak, fascinira misao da je neko pre 1.000 godina zakopao predmete da bi danas ugledali svetlost dana i da bismo im se mi divili, zar ne?

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#anglosaksonski krst

#kralj

#nalaz

#škotska