Obeležavanje uz dokumentarne materijale

Povodom 75 godina od proboja poslednje grupe jasenovačkih logoraša u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena je multimedijalna izložba Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine.

Izložbu Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine čine dokumentarni materijali, fotografije, video materijal i predmeti iz logora. U realizaciji izložbe učestvovali su i Muzej Vojvodine, Arhiv Srbije, Arhiv Jugoslovenske kinoteke, Muzej Republike Srpske i Arhiv Republike Srpske. Izložba će u Domu Vojske Srbije biti otvorena do 13. februara 2021. godine.

Izložba je realizovana u organizaciji Javne ustanove spomen područje Donja Gradina iz Republike Srpske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Foto: Printscreen YouTube/ Министарство одбране и Војска Србије

- Kakva to mržnja ubije poslednje zrno ljudskosti u čoveku i pretvori ga u takvu zver spremnu da muči i ubija decu. Zato nema te relativizacije, nema tog smanjivanja brojeva, iskrivljavanja istina koje mogu te neljude napraviti manjim neljudima - rekao je Stefanović.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je da izložba Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine podseća na jedno od najbolnijih mesta u čitavoj istoriji srpskog naroda, ali i da afirmiše negovanje kulture sećanja, kao bitnog dela nacionalnog i kulturnog identiteta.

Foto: Printscreen YouTube/ Министарство одбране и Војска Србије

IZVOR: YT / Министарство одбране и Војска Србије

Autor: redportal.rs

#Dom Vojske Srbije

#Ministarstvo odbrane

#jasenovac

#logor