Od koga su deca bez roditeljskog staranja dobijala poklone?

U 3. nedelji pred Božić, obično posle Svetog Nikole, Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik Detinjci. Prvo očevi i majke, rano ujutru vezuju decu, negde čak i decu u kolevci, a deca trebaju da daju poklon roditeljima da bi ih odvezali, ili oni sami da se odvežu. Po nekom narodnom predanju u narodu se misli da Sveti Nikola ujutru donosi deci poklone.

Roditelji trebaju da prevare decu i da vežu za stolicu kanapom, kaišem ili gajtanom. Postoji nekoliko simbola koji se vezuju za ovaj praznik, a to su bolje i čvršće porodične veze. Takođe, podstiče ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko pošteno zarađuje imovinu lako će se otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima. Deca koja su štedljiva prikupe nešto novaca pa za taj dan kupe neku sitnicu roditeljima.

Po predanju praznik Detinjci naročito je važan za decu bez roditelja koja su se sama starala o sebi, oni su uvek na ovaj praznik prolazili pored kuća parova koji su bili bez dece. Tada bi bračni par su kao slučajno izlazio na ulicu, praveći se da ne mare za decu koja se nalaze oko njih. Iznenada bi im se u rukama našli komadi kanapa i po ulici bi počela trka, deca bi se hvatala i vezivala. Pošto nisu imali čime da se otkupe, dobijali bi poklone ako svečano izjave da su bili dobri tokom cele godine prošle i tokom cele sledeće godine.

IZVOR: YT / Крстоносна Србија

Autor: redportal.rs

#detinjci

#pokloni

#praznik

#spc

#vezivanje