Program Bašta festa se održava na otvorenom i besplatan je za posetioce

Deseto izdanje Bašta festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, biće održano od 29. juna do 2. jula 2023. godine 🎬🎥. Ova manifestacija, koju su osnovali glumci Jovan Jelisavčić i Maja Šuša, usko je orijentisana na zajednički rad reditelja i glumaca, a fokus na kvalitetnim glumačkim interpretacijama ima veliki uticaj na pozitivno pozicioniranje Bašta festa među internacionalnim festivalima kratkometražnog filma. Bašta fest, koji slavi kratki film i mlade filmske autore, proslavlja svoj prvi veliki jubilej - 10. izdanje 🥳🥳🥳. 

Foto: redportal.rs/Vuk Papić

Bašta fest je prošle godine, zajedno sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora), osnovao BALKAN SHORT FILM NETWORK, balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu 😎. Nastavljajući uspešan prošlogodišnji program, ove godine na Bašta festu biće održane tri radionice na 3 festivala iz regiona, namenjene za razvoj kratkih igranih filmova koje će okupiti mlade filmske autore iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

Biće izabrano 5 projekata za kratki igrani film do 30 minuta koji će učestvovati na 3 radionice i to: Bašta Pitch na Bašta festu, Fund Ready na Drim Short Film Festivalu i Festival Ready na Seanema Film Festivalu. Svaki projekat imaće 2 predstavnika – reditelja i producenta, ukupno 10 učesnika radionice. 📌 Prijave za razvoj kratkih igranih filmova iz Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije u okviru ovih radonica otvorene su do 10. maja, a više informacija možete pronaći na sajtu bastafest.com.

Bašta fest je od izuzetnog značaja za decentralizaciju kulture, budući da je usmerio raznolik filmski, muzički, edukativni i prateći program na ovu predivnu regiju. Ideja je od samog početka bila da se neverovatna priroda Bajine Bašte i okoline otvori za što veći broj posetilaca, a ovaj festival je postao kulturna oaza koja pre svega promoviše mlade domaće i internacionalne autore, stavljajući akcenat na kratke filmove sa autentičnim glumačkim ostvarenjima.

Program Bašta festa se održava na otvorenom i besplatan je za posetioce. 

Foto: redportal.rs/Milena Arsenić

Autor: redportal.rs