Jedno od najvećih naučnih dostignuća u 2020. godini

Otkriće onog što su svetski mediji nazvali nebeski auto-put, kojim će se mnogo brže putovati kroz Sunčev sistem nego što je do sada bilo moguće, bilo je pre nekoliko dana glavna vest u svim svetskim medijima, koji su ga nazvali jednim od najvećih naučnih postignuća u 2020. godini.

Ono što je specifično za ovaj naučni poduhvat je činjenica da u međunarodnom timu istraživača, koji je otkrio "auto-put", istaknuto mesto ima Nataša Todorović, naučnica iz Astronomske opservatorije u Beogradu.

- Otkrivena je mreža nebeskih autoputeva koja pokriva skoro ceo Sunčev sistem. Mi smo obuhvatili oblast koja se prostire od asteroidnog prstena, od 3 astronomske jedinice, na sredini asteroidnog pojasa, a nešto malo pre Jupitera (1 astronmska jedinica je srednje rastojanje između Zemlje i Sunca) sve do planete Neptun (na 30 astronomskih jednica). U toj oblasti smo slikali haos, ali sa jednom razlikom u odnosu na ranije radove na ovu temu. Umesto da posmatramo ovu oblast za vreme od nekoliko stotina hiljada (ili miliona) godina, kolika su obično vremena kada smo u svemiru, mi smo vreme skratili na svega 100 godina. Isplivala je struktura, lučnih formi koje se nadovezuju jedna na drugu. Pokazalo se da su ove strukture jako efikasne u transportu malih tela (asteroida, kometa, a u budućnosti možda i svemirskih letelica). Ovim putevima se od planete Jupiter do planete Neptun stiže za manje od 10 godina, bez goriva ili bilo kakvog drugog veštačkog pogona. Neke od ovih ruta vode nas direktno na određenu planetu, u smislu da se sa njih se dešavaju i sudari sa planetama. U radu smo izneli još mnogo statistika o efikasnosti ovih ruta - kaže Nataša za Espreso.rs.

Autor: Redportal.rs

#Nauka

#galaksija