Sećanje na velikog srpskog junaka

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prisetio se jednog od najvećih srpskih junaka iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Selaković je za pratiocima na Instagramu podelio naslovnu stranu časopisa Mali žurnal od 25. februara 1913. godine, koji je kao student kupio od Roma na Kalenić pijaci.

Kako vreme prolazi sad ga ne bih prodao ni za 500 evra.

Ministar Selaković je naveo da će učiniti sve da Ministarstvo, zajedno sa Udruženjem srpskih ratnih dobrovoljaca 1912-1918 i Republičkim zavodom za zaštitu spomenika, obnovi spomen-ploču na Staravinskom visu kod Gruništa, mestu pogibije vojvode Vuka.

Vojin Popović, poznatiji kao vojvoda Vuk, bio je potpukovnik vojske Kraljevine Srbije i četnički vojvoda. Učestvovao je u četničkim akcijama u Makedoniji, Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Poginuo je 29. novembra 1916. godine u borbi sa Bugarima, kada mu je bilo 35 godina. U toku ove borbe ranjen je u čak dva navrata, a drugi metak je bio smrtonosan.

Vojvoda Vuk je sahranjen na Novom groblju u Beogradu. U centru Beograda podignut mu je spomenik, u parku koji nosi njegovo ime.

View this post on Instagram

A post shared by Никола Селаковић (@nikolaselakovic.official)

IZVOR: IG / @nikolaselakovic_official

Autor: redportal.rs