I Italiji možete kupiti kuću za 1 evro

Ukoliko ste maštali da se preselite u neko živopisno mesto, u Italiju na primer, u jednom srednjovekovnom italijanskom selu smeštenom na vrh brežuljka, možete kupiti kuću za jedan evro.

Kastopinjano je malo selo iz 14. veka u italijanskoj regiji Molize, poznato po srednjovekovnom zamku i pogledima sa padine. U njemu se nalazi oko 100 napuštenih zgrada za koje se gradonačelnik nada da će ih bolje iskoristiti. Cene kuća su neverovatno niske, a mogu se naći i one koje koštaju samo jedan evro.

Kao i u svim prethodnim slučajevima, ideja je da se ponovo nasele ruralni krajevi Italije koji se već decenijama bore protiv depopulacije.

Namera nije samo da se organizuje akcija, već i da budući vlasnici pronađu dom koji je idealan za njih i u skladu sa njihovim potrebama i željama.

- Pozivamo sve koji žele da kupe kuću u Kastopinjanu da pošalju mejl i izlože detaljan plan šta nameravaju sa kućom. Da li žele da ona postane njihov novi dom ili žele da je pretvore u prostor za smeštaj turista, poslovni objekat ili nešto drugo. Takođe, potrebno je da navedu da li imaju neke posebne zahteve, kao što je, na primer, prilagođen prilaz za ljude u invalidskim kolicima. Selo je malo i automobilom se vrlo teško prolazi kroz njegove uske uličice - navodi gradonačelnik Nikola Skapilati u razgovoru za CNN.

Foto: Pixabay.com

Dodaje se da je Kastopiljani malo mirno selo u kome postoji samo jedan restoran, jedan kafić, apoteka i nekoliko apartmana za smještaj turista.

U selu ima preko 100 naupuštenih kuća i gradonačelnik želi da podstakne dugoročan razvoj i rast. - Ne želimo da dođe do invazije kupaca. Nudimo samo mir, tišinu, čistu prirodu, svež vazduh, divan pogled i fantastičnu hranu. Idealno za odmor od svakodnevnog stresa - dodao je Skapilati.

Trenutno u selu živi oko 900 stanovnika, a tridesetih godina prošlog veka ih je bilo i više od 2.500.

Međutim, 60% stanovnika je starije od 70 godina. Većina porodica se posle Drugog svetskog rata odselila u veće gradove. Međutim, svi zainteresovani moraju imati u vidu da će kuću možda kupiti za jedan evro, ali moraju da uplate i deposit od 2.000 evra kojom se obavezuju da će kuću potpuno renoviraju u naredne tri godine. Depozit se posle obnove nekretnine vraća.

Skapilati procenjuje da će prosječno troškovi renoviranja iznositi oko 30 do 40.000 evra jer se kuće nalaze u prilično lošem stanju.

Autor: redportal.rs

#1 evro

#Italija

#Kastopinjano

#kuća