Dirljiva priča o ljudskosti u paklu rata

U vreme rata u Bosni i Hercegovini, Mostar je bio opasno poprište sukoba između tri naroda koji žive na ovim prostorima.

Zoran Mandlbaum bio je predstavnik jevrejske zajednice u Mostaru. Kao ugledni stanovnik grada koji je bio podeljen između Hrvata, Bošnjaka i Srba, odnosno tri vere, angažovao se u pomaganju svojim sugrađanima da se izvuklu iz pakla ratnog sukoba.

Često je prelazio iz jednog u drugi deo grada i dostavljao pakete, pisma i zalihe ljudima. Više puta je pomagao i da se neko izvuče iz logora, a izdavao je i lažne potvrde o jevrejskom poreklu, sa kojima su mnogi Srbi i Bošnjaci otišli u Izrael.

Zbog ovoga je kritikovan od pojedinih jevrejskih konzervativnih grupa, koje su tvrdile da je reč o prevari sopstvene države. Ipak, većina je duboko uvažavala sve što je Mandlbaum činio.

Nakon rada, Mandlbaum je ostao dosledan svojim stavovima. Suprotstavio se održavanju koncerta hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona u Mostaru, tvrdeći da on u svojim pesmama veliča fašističku ideologiju.

Preminuo je 2015. godine. Danas ga mnogi porede sa Oskarom Šindlerom, nacistom koji je u Drugom svetskom ratu spasao oko 1.000 Jevreja.

Autor: redportal.rs

#Jevreji

#Mostar

#Rat u Bosni i Hercegovini

#Zoran Mandlbaum

#jevrejska zajednica