Interaktivna mapa u kojoj su zapisani EONI Zemljine istorije 😄😃

Jednostavno ukucajte svoju adresu u interaktivnu mapu i videćete kako je izgledala vaša lokacija u vreme dinosaurisa pa i još dalje u prošlost. Uz pomoć Ancient Earth Map sajta kome možete besplatno pristupti kad god poželite, možete samo na jedan klik da prolazite kroz sve kolosalne promene i da vidite kako se zemlja menjala kroz eone.

Zemlja, onakva kakvu je poznajemo danas, je relativno nova stvar. Kontinentalne mase koje vidimo danas, Eurazija, Amerika, Afrika, Antarktika i Okeanija su produkt pomeranja tektonskih ploča koje su se razdvojile jedna od druge i konstantno se kreću. One se konstantno kreću, nedovoljno brzo da mi primetimo u trajanju naših života, ali na vremenskoj liniji koja traje milione godina - Zemlja izgleda potpuno neprepoznatljivo.

Sajt i geografiju doba je implementirao i završio Ian Vebster uz pomoć tektonskih podataka i paleogeografskih mapa izrađenih od strane C. R. Skotsea iz PALEOMAP Project.

Mapa nam se otvara sa pogledom na planetu od pre 240 miliona godina u periodu Panagea kada se svetom prostirao jedan superkontinent, ali možete da birate periode Zemlje po želji od pre čak 750 miliona godina pa sve do sada. Za one koji pristupaju sajtu sa desktop računara, ako držite dugmiće za levo i desno na vašoj tastaturi možete da vidite kontinente kako se odvajaju i formiraju na mestima na kojima se nalaze i danas.

Mapa takođe poseduje i opcije uz pomoć kojih možete da pogledate različite periode u kojima su nastali svi od prvih kičmenjaka, preko izumiranja dinosaurusa pa sve do dolaska hominida.

Autor: redportal.rs

#Dinosaurusi

#Kontinenti

#Nauka

#Paleo

#eoni

#geografija

#periodi

#pomeranje

#sajt

#tektonske ploče

#zemlja