Kuća poznatog pisca postavljena u oglas za prodaju, a glumci Jan Mekelen i Martin Friman se uključili u akciju skupljanja novca

Kuća najpoznatijeg pisca epske fantasike Dž. R. R. Tolkina data je na prodaju, ali je istovremeno pokrenut akcija za ostvarenje projekta Nortmur. Cilj je da se kuća otkupi kako bi služila za okupljanje obožavalaca priča o Srednjoj zemlji. Akciji su se priključili i glumci ser Jan Mekelen i Martin Friman, koji su u filmovima tumačili uloge Gandalfa i Bilba Baginsa.

Projekat dobio ime po mestu u Oksfordu kom se Tolkinova kuća, inače sagrađena 1924. godine, u stvari i nalazi.

Kuća po britanskim standardima za nekretnine spada u drugu klasu, što znači da ima veću kvadraturu u odnosu na prosek. Nekretnina ima šest spavaćih soba i prostrano dvorište, dok joj je vrednost procenjena na oko 6 miliona dolara.

Ukoliko projekat uspe, kuća će postati neka vrsta utočišta za sve ljubitelje priča ovog pisca, od Hobita, preko Gospodara prstenova, do Silmariliona. Međutim, projekat podrazumeva i formiranje centra za edukaciju, gde bi se proučavala književnost zajedno sa epskom fantastikom.

U promotivnom snimku za ostvarenje projekta su se pored spomenutih glumaca našli i Džon Ris Dejvis (u filmovima preki patuljak Gimli), pevačica Ejmi Lenoks i drugi.

Ljubitelji Tolkina iz redakcije žele ekipi da uspeju u svojoj nameri. Samo da ih Sauron ne vidi.

IZVOR: YT / Project Northmoor

Autor: redportal.rs

#Tolkin

#bilbo bagins

#dž. r. r. tolkin

#gandalf

#kuća na prodaju