Pored studija glume završio i Bogoslovski fakultet

U nedelju 20. novembra 2022. godine u Hramu Svetog Save u Beogradu, nakon liturgije, biće održana hirotonija arhimandrita Ilariona za episkopa novobrdskog i vikara patrijarha srpskog.

Pre toga, nakon večernje službe u subotu u Sabornoj crkvi u Beogradu, biće održan čin narečenja izabranog episkopa.

Arhimandrit Ilarion rođen je 1974. godine u Beogradu. Upisao je studije glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i postao član Ateljea 212. Istakao se po ulozi Milančeta u seriji Otvorena vrata. Već 1992. godine počinje da posećuje manastir Visoke Dečane i 1996. godine, uz blagoslov tadašnjeg igumana Teodosija, ostaje u manastiru kao iskušenik.

Zamonašio se 1998. godine u dobio ime po Svetom Ilarionu Velikom. U čin jeromonaha rukopoložen je 2001. godine. Od 2008. do 2010. godine boravio je u Pećkoj patrijaršiji. Bio je nastojatelj manastira Gorioča, a od Sretenja 2011. godine prelazi u manastir Draganac u Kosovskom Pomoravlju, gde potom postaje nastojatelj manastira.

Završio je i studije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu 2010. godine. Držao je srpskoj deci časove veronauke. U čin arhimandrita rukopoložen je na Đurđevdan 2015. godine. Potom je imenovan za arhijerejskog zamenika episkopa raško-prizrenskog.

Sveti arhijerejski sabor ga je na svom redovnom zasedanju maju 2022. godine izabrao za vikarnog episkopa novobrdskog.

Pored maternjeg, govori engleski, francuski, italijanski i albanski jezik.

Autor: redportal.rs

#Episkop Ilarion

#Episkop novobrdski

#otvorena vrata

#rastko lupulović

#srpska pravoslavna crkva