U kakvoj su vezi vikinški moreplovac i Sunđer Bob?

Ljubitelji nordijske istorije i mitologije danas obeležavanu Dan vikinga Leifa Eriksona, prvog Evropljanina koji se naselio na američki kontinent, skoro 500 godina pre Kolumba.

Veruje se da je Leif Erikson rođen 970. godine na Islandu, kao sin norveškog prognanika Erika Crvenog. Nakon putovanja u Norvešku i prelaska u hrišćanstvo, Erikson je kupio brod od istraživačka Bjarnija Herlofsona, prvog Evropljanina koji je došao do Amerike.

Prema verovanju, Erikson je isplovio oko 1000. godine i formirao prva evropska naselja u Njufaundlenderu i Labradoru. Novi kontinent je nazvao Vinland.

Dan vikinga Eriksona obeležen je prvi put 1930. godine, a od 1964. godine se slavi kao praznik na osnovu odluke Kongresa SAD. Sličnu odluku doneo je i kanadski parlament. Ipak, sam 9. oktobar nema nikakve veze sa Eriksonom, već sa drugim događajem iz 1825. godine i dolaskom prvih skandinavskih doseljenika u Njujork. Ličnost vikinga Eriksona izabrana je gotovo nasumično za ovaj praznik, jer je njegova popularnost trebalo da personifikuje skandinavsko-američke odnose.

Popularnost među mlađima ovaj praznik je doživeo zahvaljujući jednoj epizodi kultnog crtanog filma Sunđer Bob, u kojoj meštani Koralova proslavljanju Dan vikinga Eriksona.

View this post on Instagram

A post shared by SpongeBob SquarePants (@spongebob)

IZVOR: IG / @spongebob

Autor: redportal.rs

#Kolumbo

#Leif Erikson

#Otkriće Amerike

#Vikinzi

#viking