Prikazaće se stvaralaštvo i senzibilitet mlađe generacije umetnika 😎

Peta izložba u okviru projekta Kolekcionar kao kustos i selektor u galeriji ARTE od 24.09. - 19.11.2022. Otvaranje je 24. septembra u 18.00 č.  na 4 lokacije ove galerije (Andrićev venac 4 i 12, Kralja Milana 3 i 48).

Izložba predstavlja radove umetnika mlađih generacija, čija su dela nastala tokom poslednjih šest decenija. Stvarajući u postmodernoj eri lišenoj jasno definisanih stilskih pravaca, ovi umetnici kroz individualni lični izraz teže da kreiraju

Foto: Lidija Delic i Kristina Pirkovic

Izlagači su: Marina Abramović, Aleksandar Cvetković, Čeda Vasić, Mrđan Bajić, Radoš Antonijević, Uroš Đurić, Džoni Racković, Nebojša Bežanić, Saša Pančić, Ivona Pleskonja, Žolt Kovač, Petar Mirković, MIhael Milunović, Marina Marković, Petar Mošić, Lidija Delić, Vuk Vučković, Kristina Pirković su samo neki od njih.

ARTE galerija nastavlja sa projektom Kolekcionar kao kustos i selektor, čiji je osnovni cilj da premosti jaz između privatnih i javnih zbirki, te publici omogući pristup radovima koji se, iako u privatnom vlasništvu, lako mogu naći u muzejskim kolekcijama.

IDENTITETI je nastavak ove etape, gde će se kroz radove velikog formata, prikazati stvaralaštvo i senzibilitet mlađe generacije umetnika. Generacije umetnika rođenih posle Drugog svetskog rata, podeljene su u dve grupacije, a prelomna dekada koja ih razdvaja su burne devedesete godine.

Foto: Lidija Delic i Kristina Pirkovic

Presekom iz privatnih umetničkih kolekcija, ARTE galerija je napravila izbor radova savremenih autora. Autori su selektovani na osnovu njihovih dostignuća na lokalnom i internacionalnom planu. Neki od izabranih autora poput Bore Iljovskog, Dušana Otaševića, Mrđana Bajića, Ivana Grubanova i Đorđa Ožbolta predstavljali su našu zemlju na Venecijanskom bijenalu, na kome izložbeno-takmičarski koncept podrazumeva snažno prisustvo umetničkog dela, što se neretko realizovalo kroz veliki format. 

Tokom trajanja izložbe u ARTE galeriji nekoliko mlađih autora poput Uroša Đurića, Nikole Markovića, Miće Stajčića, Dragomira Ugrena, Veljka Vujačića predstaviće se evropskoj publici početkom oktobra i na sajmu umetnosti Art Market u Budimpešti, a paralelno u Muzeju savremene umetnosti održava se retrospektivna izložba beogradskog profesora, vajara Mrđana Bajića. 

Autor: Redportal.rs

#Izložba

#galerija

#slike