Ceremonija uručenja nagrade biće upriličena na Sajmu knjiga.

Žiri nagrade Stanislav Lem koju IKC SOLARIS dodeljuje za fantastiku u srpskoj književnosti a koji je radio u sastavu: dr Sava Damjanov (predsednik), Saša Radonjić (pisac) i Brankica Đukić (direktorica Solarisa) doneo je odluku da dobitnik za 2021. godinu bude Oto Oltvanji.

Oto Oltvanji (1971) odrastao je u Subotici, živi i radi u Beogradu. Laguna je do sada objavila njegov roman Iver, zbirku Priče misterije i magije kao i romana za decu Kako sam postao detektiv. Autor je i romana Crne cipele i Kičma noći.

Od ranih '90-ih objavio je 40-ak pripovedaka u časopisima kao što su Znak sagite, Gradina, Koraci, Severni bunker, Politikin Zabavnik, Književna fantastika, i antologijama Tamni vilajet, Beli šum, Gradske priče, Nova srpska pripovetka i Četvrtasto mesto.

Bavi se i književnim prevođenjem sa engleskog jezika.

Dosadašnji dobitnici priznanja Stanislav Lem su: Zoran Živković, Filip David, Ilija Bakić, Đorđe Pisarev, Jovica Aćin, Goran Petrović i Goran Skrobonja. Pored plakete u drvetu i zlatotisku, lauret nagrade dobija i vrhunski ručni časovnik.

Oto Oltvanji nam je povodom priznanja rekao da je uvek je lepo kad se trud prepozna i bude nagrađen:

- Konkretno, u slučaju ove nagrade, ona mi mnogo znači iz nekoliko razloga. Prvo, osnovana je u čast pisca čija je najslavnija knjiga Solaris lansirala moj mozak u stratosferu u krhkim tinejdžerskim godinama, kad je to bilo najvažnije. Kao autor, on je i inače simbol onog najboljeg što svetska fantastika ima da ponudi, u književnosti samoj, i u okviru ’književnosti ideja’, kako se naučna fantastika često naziva.

- Drugo, nagradu dodeljuje uvažen, ozbiljan žiri koji temeljno promišlja kome će je dodeliti i od koga je čast biti izabran. Potom, spisak prethodnih laureata je takav da prosto izgarate od želje da se nađete u tom društvu. Na kraju, pored divne plakete, nagrada se sastoji i od ručnog časovnika, što je možda suptilan znak univerzuma da bi konačno malo više trebalo da obratim pažnju na to koliko je sati.

Ceremonija uručenja nagrade biće upriličena na Sajmu knjiga u Beogradu tokom poslednje nedelje oktobra.

Autor: Redportal.rs

#Nagrada

#Pisac

#knjiga