Britanski kralj potomak ruske pravoslavne monahinje

Britanski kralj Čarls III u nekoliko navrata je izrazio poštovanje za pravoslavnu veru i crkvu, a razlog tome leži u njegovom poreklu.

Čarls III je najstariji sin kraljice Elizabete II i princa Filipa, vojvode od Edunburga. Njegov otac je sin princa Andreja i unuk grčkog kralja Đorđa I, te je samim tim rođen kao pravoslavac. Takođe, baka kralja Čarlsa III sa očeve strane je bila princeza Alisa je sahranjena u manastiru Svete Marije Magdalene na Maslinskoj gori u Jerusalimu, pored rođene tetke Elizabete, ruske kneginje koja je proglašena za svetiteljku.

Kralj Čarls III je nekoliko puta posetio Svetu Goru, a 12. septembra 2003. godine je posetio i manastir Hilandar. Nakon stravičnog požara koji je zahvatio Hilandar 2004. godine, princ Čarls je uputio pismo podrške, ali i određena sredstva za obnovu, budući da je počasni član društva Prijatelji Svete Gore Ujedinjenog Kraljevstva.

Čarls je 2011. godine na kraljevskom imanju organizovao i dobrotvorni prijem za obnovu Hilandara, kojem je prisustvovao i iguman Metodije.

Prilikom posete Srbiji 2016. godine, Čarls je posetio manastir Kovilj kod Novog Sada, a bio je i gost patrijarha srpskog Porfirija u Patrijaršiji u Beogradu.

View this post on Instagram

A post shared by Hilandar Foundation (@hilandar_foundation)

IZVOR: IG / @hilandar_foundation

Autor: redportal.rs

#Atos

#Hilandar

#Kralj Čarls

#Kralj Čarls III

#manastir Hilandar

#princ Čarls

#sveta gora