Nadgrobni spomenik svedoči o doktoru koje je otkrio tajnu dugog života 😄

Zanimljivi nadgrobni spomenik, koji se nalazi na groblju u Hartfordširu u Engleskoj, nosi ime doktora Vilijama Mida koji je preminuo oktobra 1652. godine sa punih 148 godina! Međutim pozadina imena i njegovog zvanja krije još zanimljiviju priču.

Kaže se da je za života Mid pravio lekove i napitke koje je prodavao iz više različitih radnji, odnosno apoteka. Među tim farmaceutskim mešavinama domaće radinosti je bio i tzv. eliksir za dugi život koji je, sudeći prema Midu, bio itekako efikasan.

Njegova nadgrobna ploča se nalazi na groblju u mestu Ver oko 24 kilometara od Londona. Tu je Mid postao lokalna legenda čija je tajna dugog života imala više veze izgleda sa marketingom nego sa farmaceutskim čudom.

IZVOR: Tviter / @GardeningPoet

Sudeći prema datumu na nadgrobnom spomeniku, sa 148 godina, Mid bi trebalo da je rođen januara 1504. tek nekoliko godina nakon krunisanja Henrija VIII za kralja Engleske.

Do modernog doba i 2022. godine, nigde nije zabeleženo da iko živeo do 148 godine. A za period kada je živeo Mid prosečan životni vek je iznosio oko 30 do 40 godina - stoga, kako je on to izveo?

Uspeo je tako što je nakon Midove smrti njegova žena videla šansu da u njegovom spomeniku napravi najbolji marketing koji je jedna apoteka ikada videla. Ko će lud da zaobiđe aliksir za dugi život ako je njegov sastavljač sam živeo skoro VEK I PO.

Sudeći prema izvorima iz 18 veka, koji se vezuju za ovaj region, još tada se navodi da je nadgrobna ploča toliko bila izlizana još ranije u istoriji da se ništa nije videlo, te su ga u jednom trenutku obnovili.

Takođe, otkriveno je da su apoteke Doktor Midovi patent lekovi bili u vezi sa hemičarima iz Haj strita u 19. veku, te su vidi još jedan motiv da se na ovaj način ostvari dodatna zarada.

Sve u svemu legenda i dalje živi, iako je istina daleko od toga da je otkriven napitak za dug život.

Autor: redportal.rs

#148 gosina

#Engleska

#Hemičari

#apoteka

#doktor

#farmaceutika

#misterija

#nadgrobna ploča