NE NISU BILI VANZEMALJCI NITI REPTILIJANCI 😡

Izgradnja egipatskih piramida u Gizi pre više od 4.500 godina je jedno od najvećih dostignuća čovečanstva. Među hiljadama pitanja kako je taj podvig učinjen, ističe se jedno koje nosi sa sobom misteriju na koji način su titanski blokovi kamena prebacivani na mesto izgradnje piramida?

Kako ispada na kraju, odgovor je bio prost - postojao je krak Nila direktno do Gize.

Kada zamišljamo plato i piramide u Gizi danas, pred nama je uvek scena zdanja okruženih nepreglednom pustinjom sa jedne strane i metropolom Kairom sa druge strane. Glavno korito Nila se danas nalazi 8 kilometara od piramida, što je ogromna distanca ako treba da prenesete kamene blokove teške nekoliko desetina tona.

Međutim pre 4.000 godina, sada isušeni rukavac Nila poznat pod imenom Kufu rukavac, bi se mogao videti kako krivuda skoro do samog kompleksa piramida u Gizi. Dugo vremena se već špekulisako da je Kufu rukavac bio jedan od najvažnijih vodotokova u rečnom sistemu Nila, koji je imao nezamenjljivu ulogu u transportu sirovina i drugog maerijala do samih piramida. Upak samo istorija rukavca i njena primena je slabo istražena.

Kako je preneto u naučnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, istraživači iz Francuske su uspeli da sačine detaljnu istoriju sekcije reke u kojoj se nalazi Kufu rukavac istraživajući naslage polena nastalih kao posledica sezonskog plavljenja Nila.

Prateći rast i razvoj preko 60 različitih biljaka na plavnoj obali, stvorili su predstavu rasta i opadanja nivoa same reke kao i njenih rukavaca u poslednjih 8.000 godina. Najvažnije, prikazano je da je nivo vode u samom Kufu rukavcu porastao značajno od pre 14.800 godina pa sve do pre 5.500. Ipak sam rukavac Kufu je ostao relativno plovan i nakon ovog perioda, čime je Nil ostajao plovan skoro sve do samih piramida u Gizi - u određenim periodima rukavac je išao čak i sve do velike Sfinge koja stoji na ulazu u sam kompleks.

Iako je jasno da je rukavac bio nezamenjljiv u izgradnji piramida u Gizi, ipak ostaju i dalje mnoga pitanja. Velika piramida u Gizi bila je na dan svog završenja visoka preko 146 metara i činilo je preko 2,3 miliona kamenih blokova ukupno teških preko 6 miliona tona. Najrazličitije teorije postoje, ali za sada nema nijedne dokazane ideje na koji način su ovi kolosalni blokovi kamena postavljani jedni na druge stvarajući kompleksnu strukturu unutar koje su bile najrazličitije prostorije.

I ne , sigurno nije BILO UZ POMOĆ VANZEMALJACA ILI ILUMINATA. 🤬

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#Egipat

#Giza

#Kuhu

#Piramide

#Stari Egipat

#Velika Piramida

#faraoni

#istorija