Predić je rekla da sa nestrpljenjem očekuje prikazivanje filma 6. septembra u Beogradu

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Milena Predić koja je govorila o svojoj naslovnoj ulozi u filmu Sveta Petka – Krst u pustinji.

Predić je rekla da sa nestrpljenjem očekuje prikazivanje filma 6. septembra u Beogradu, nakon premijere 29. avgusta u Moskvi.

Video: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Iz trejlera se vidi da je posve drugačiji žanr i priča nesvakidašnja za našu i svetsku kinematografiju. to je duhovni, hrišćanski čisti žanr - naglasila je glumica.

Prema njenim rečima, polazište spisateljice Ljiljane Habjanović Đurović, po čijem romanu Petkana je film i snimljen, bilo je da glavnu junakinju predstavi kao ženu koja je imala toliko iskušenja i pobedila ih.

- Tih 40 godina provodi u pustinji u borbi sama sa sobom što je mogcuhilo to što danas jeste. Moj zadatak je bio da je predstavim kako ženu od krvi i mesa sa slabostima. Pobeđuje iskušenja, ali to je borba da bi se došlo do pobede - rekla je Predić.

Dok je igrala Svetu Petku imal je neku vrstu bremena, ali Predić ističe da je film kolektivni čin i da je sa ekipom i rediteljem Hadži Aleksandrom Đurovićem došla do zajedničkog rešenja kao igrati ženu od krvi i mesa.

Video: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Ona se odrekla materijalnog bogatstva i krenula, kao i njen rođeni brat monah, putem Boga u pustinju. Život se sastoji iz puno malih pobeda. Ovaj film svedoči da ako pobediti sebe zadobićete Carstvo Božije. Sami sebi smo naveći neprijatelji - istakla je glumica.

Film je delom sniman u Srbiji, pored Jordana i pustinje Vadi Rum koji, ističe Predić, igraju posebnu ulogu u filmu.

Prema njenim rečima, u pustinji Vadi Rum postoje pećine poznate po hrišćanskim podvižnicima, a ekipa je tek kad je odtišla u Jordan shvatila do koje mere je to fascinantno, sveto mesto.

- Zaista tamo ne treba ništa da glumite. Kad samo stanete, monumentalnost pustinje toliko radi za vas, da treba da budete elementarno prisutni i koncentrisani na tekst. Toliko vam daje - istakla je glumica.

Video: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predić je rekla da je njeno dominantno osećanje radost što postoji takav film i što je baš ona dobila tu ulogu, koja nosi i odgovornost.

Habjanović Đurović je kao scenaristkinja filma bila sa ekipom u svakom trenutku pazeći da sve bude kako treba.

- Postoji radost što je ova tema dobila priliku da bude na velikom platnu. Ovo je važno za naš narod, ne samo za vernike. Sveta Petka uživa poštovanje i ljudi koji sebe ne doživljavaju kao vernike - rekla je Predić.

Autor: Tanjug

#Milena Predić

#Petkana

#Sveta Petka – Krst u pustinji