Jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i akademik Matija Bećković juče su zajedno otkrili spomenik srpskom književniku Radovanu Belom Markoviću na Kneževom polju ispod Malog Povlena.

Svečanosti otkrivanja spomenika prisustvovali su episkop valjevski Isihije, akademik Matija Bećković, narodni poslanik Ivica Dačić, nekadašnji predsednik SR Jugoslavije i premijer Srbije dr Vojislav Koštunica, kao i bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović.

Radovan Beli Marković rođen je 1947. godine u Ćelijama. Školovao se u Lajkovcu, Lazarevcu i Beogradu. Radio je kao novinar, a penzionisan je na mestu upravnika Gradske biblioteke u Lajkovcu. U književnosti se prvi put javio 1969. godine. Bio je član Udruženja književnika Srbije, Matice srpske i Srpske književne zadruge, a predložen je i za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Nekoliko puta je ulazio u izbor za NIN-ovu nagradu. Preminuo je 19. januara 2022. godine i sahranjen je u Lajkovcu. Episkop valjevski Milutin ga je 2018. godine odlikovao Ordenom Svetog vladike Nikolaja, a predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić mu je na Sretenje - Dan državnosti Srbije posthumno dodelio Zlatnu medalju za zasluge.

View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

IZVOR: IG / @buducnostsrbijeav

Autor: redportal.rs

#Lajkovac

#RADOVAN BELI MARKOVIĆ

#Srpski književnik

#aleksandar vučić

#matija bećković