Područje južnog dela ove skandinavske zemlje pokazalo se kao bogato nalazište za arheologe

Ledeni pokrivač Langfon, koji se nalazi na Jotunhajmenskim planinama na jugu Norveške, pokazao se kao prava riznica sačuvanih artefekata ljudi koji su naseljavali ovo područje pre više hiljada godina.

Od 2014. godine ovde je pronađen veliki broj vrhova strela napravljenih od gvožđa, kvarcita i škriljevca, dok su na nekim od njih ostale očuvane i vrpce koje su ih povezivale sa drvenim delom. Strele datiraju iz raznih perioda, od 3900 godine p. n. e. sve do XIV veka nove ere.

Kuriozitet je da stanje ovih artefakata ne prati njihova starost, budući da je neke od strela bile na udaru sunca, kiše i vetra iako su relativno noviji dok su neke strele čija se starost procenjuje i do 1.500 godina pronađene u boljem stanju jer su jednostavno skoro sve vreme bile ispod debelog sloja leda.

Ovi ledeni pokrivači funkcionišu drugačije od glečera, jer ostaju statični da bi svake godine bili prekriveni novim slojem leda.

Nakon što je jedan čovek pre 14 godina pronašao cipelu za koju se utvrdilo da je stara više od 3 milenijuma, mesto je privuklo pažnju arheologa Larsa Piloa, istraživača zaposlenog u savetu Odseka za kulturno nasleđe okruga Inlandet (Innlandet County Council Cultural Heritage Department).

Nalazište se nalazi na jednom od područja koje naseljavaju irvasi u velikom broju, što je istraživače navelo na zaključak da je tako bilo i ranije, što je i razlog zašto je na ovoj teritoriji pronađeno toliko alatki za lov.

Sudeći po trenutnim prognozama, većina ovog leda u Norveškoj će se otopiti u toku ovog veka. Uvereni smo da Langfon nije još otkrio sve što krije, tako da ćemo pratiti situaciju svake godine - rekao je Pilo komentarišući nalazište.

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#jutunhajmenske planine

#langfon

#ledene kape

#ledeni pokrivači

#neolit

#norveška