Bes i nezadovoljstvo koje je preživelo 17 vekova 😁

Pre skoro 2.000 godina, vrlo iznerviran i isfrustriran rimski legionar izvadio je svoj nož i besno ugravirao nešto što bi mogli da nazovemo proto dick pick.

Arheolozi su, kopajući oko antičke Vindolande rimske utvrde nešto južnije od Hadrijanovog zida u Britaniji, otkrili zanimljive ostatke svađe koja se odigrala u 3. veku nove ere.

Među šutom i ostacima, otkrili su kamen na kome je grubo ugraviran penis zajedno sa uvredom koja je glasila:

Sekundus je serator (seronja/kenjatror/govno),

Kako je naveo u izjavi Dilan Herbert, penzionisani arheolog i biohemičar koji je otkrio kamen:

Celu nedelju sam uklanjao šut a ovaj kamen mi je samo smetao, bilo mi je drago kada su mi dozvolili da ga sklonim iz rova. Na prvi pogled nije bio ništa drugačiji od ostalih, običan kamen, ali kada sam ga okrenuo ugledao sam jasno urezana slova. Tek pošto smo uklonili blato shvatio sam u punom smislu šta smo otkrili - bio sam oduševljen.

Arheolozi su nagalasili da su tekst i slika duboko ugravirani u veoma tvrd kamen, što naglašava koliko je vremena trebalo uvređenom vojniku da ugravira svoje "delo". 😂

Falični simboli se često nalaze na rimskim artefaktima i uopšteno gledano su simboli sreće i plodnosti. Na primer, na ulicama poznate Pompeje nalaze se na desetine kamenih falusa koje ugravirane u kaldrmu, zidove i dovratke. U ovom kontekstu, veruje se da su penisi bili forma reklamiranja - koji su "usmeravali" mušterije ka najbližem bordelu. 🤭

Duž celog Hadrijanovog zida, arheolozi su otkrili najmanje 13 faličnih simbola. Iako se pretpostavlja da je većina ovih simbola imala pozitivnu konotaciju, uvrede koje su napisane uz ovaj ukazuju da je ipak bilo nešto drugo u pitanju. Kako objašnjava Endu Barli, direktor istraživanja i CEO VIndolanda Trust:

Autor ovog "dela" je očigledno imao veliki problem sa Sekundusom i imao je dovoljno samopouzdanja da objavi svoje "misli" javno u kamenu. Nemam nikakve sumnje da Sekundus ne bi bio nimalo srećan da ugleda ovu poruku u javnosti dok se šetao ovuda pre 1.700 godina.

Pored svojih mnogobrojnih slika ku#$ića, Vindolanda je poznata i po tome što su u njoj otkriveni najstariji ručno pisani rimski zapisi u Britaniji. Poznati pod imenom Tablice iz Vindolande, dokumenti se sastoje iz tablica veličine razglednice na kojima je pisano mastilom i koji se datiraju u 1. i 2. vek p. n. e.

Baš kao i moderni crteži penisa, nalaz otkriva koliko je malo razlike bilo izmešu današnjih i ondašnjih trendova u javnoj komunikaciji. 😁

Autor: redportal.rs

#Britanija

#Frustracija

#Hadrijan

#Kurčići

#Legionar

#Pompeja

#Psovka

#Svaša

#Utvrđenje

#falus

#grafit

#hadrijanov zid

#istorija

#kultura

#penis

#penisi

#rim

#rimski

#urezano

#vindolanda