Učesnik oba svetska rata, u vojsci od 14. godine

Na današnji dan 2004. godine preminuo je Aleksa Radovanović, poslednji živi učesnik Prvog svetskog rata iz Srbije.

Aleksa je rođen 1900. godine u Medveđi. Imao je svega 15 godina kada je pridružio Jadarskom četničkom odredu pod komandom vojvode Koste Vojinovića Kosovca, potonjeg vođe Topličkog ustanka. Ranjen je u jednoj borbi sa Bugarima, a potom je učestvovao u povlačenju preko Albanije. U ratu su učestvovala i njegova dva rođena brata Radivoje i Radovan.

Posle proboja Solunskog fronta 1918. godine, prošao je put oslobođenja Srbije i novih krajeva bivše Austrougarske, a zatim ostaje na odsluženju vojnog roka u Kraljevoj gardi. Kao ratnik je od kralja Aleksandra I Karađorđevića dobio zemlju kod Uroševca, kao i posao u žandarmeriji, te je službovao u Prištini, Splitu, Mostaru, Peći i Prizrenu.

Drugi svetski rat je proveo u partizanskim redovima i iz njega izašao sa činom partizanskog majora. I tada je ranjen u borbi sa Bugarima.

Za učešće u oba rata je višestruko odlikovan. Preminuo je 23. jula 2004. godine u rodnoj Medveđi, u 103. godini života. Iza njega je ostalo 6 kćerki, 12 unučadi, 24 praunučadi i 4 čukununučadi.

Autor: redportal.rs

#Aleksa Radovanović

#Proboj Solunskog fronta

#Prvi svetski rat

#Solunac

#Solunski front

#drugi svetski rat